Ова е единствената маска за која американски експерти велат дека е најефикасна против коронавирусот

Епидемијата на СОВИД-19 се шири во САД, а со тоа и недостасува маската Н95. Овие се маски кои неодамна се користат за заштита од смог, издувен гас, гасови за согорување и прашина. Американските залихи полека исчезнуваат, а многу граѓани се принудени да се самоуправат, пренесува USA Today.

Милиони Американци шијат заштитни маски од рециклирана ткаенина и други материјали. Експертите велат дека алтернативните методи не се доволно ефикасни, но можат да го спречат ширењето на индивидуалните бактерии. Сепак, некои не се дизајнирани да го спречат пренесувањето на коронавирусот.

- Единствената маска признаена од страна на американските центри за контрола на болести како ефикасно средство за заштита е маската N95. Сите други направени дома можат да послужат како заштита од допирање на лицето. При кашлање и кивање, вирусот надминува растојание од околу шест метри. Ако сте здрави, маската не е клучна за спречување на заболувања. Секој што ги чувствува симптомите, треба да остане дома - вели асистентот на Националната гарда Њујорк, капетанот Мајкл Дојл.

Американскиот центар за контрола и превенција на болести советува дека најдобрата превенција е да се спречи изложеноста на вирусот. Ова првенствено се однесува на директните контакти меѓу луѓето и социјалната дистанца. Исто така, треба да се избегне допирање на устата, носот и очите, а една од најважните мерки за превенција е темелно да ги миете рацете со топла вода и сапун најмалку 20 секунди.

Маски за N95

Се работи за маски кои се придржуваат кон лицето и филтрираат најмалку 95% од мали и големи честички во воздухот. Овие се маски се се користат и за заштита од смог, издувен гас, гасови со согорување и прашина. Направена е од екстра непробоен материјал кој ги задржува отровните честички и е неколкуслојна. И формата игра улога кај оваа маска. Таа строго го штити носот и усните.

Се препорачуваат за употреба од страна на здравствени работници кои се борат со коронавирусот. Управата за храна и лекови на САД наведува дека оваа маска не гарантира целосна заштита од инфекција дури и кога е соодветно поставена.

Маските направени од самите граѓани личат на хируршки, но не ги исполнуваат стандардите N95.

- Маската игра улога во контролата на ширењето на вирусот и загадувањето на околината при кашлање и кивање. Пациентите кои се потврдени или се сомневаат дека имаат COVID-19 мора да носат заштитни маски сè додека не одат во изолација.

Американскиот центар за контрола и превенција на болести советува дека здравите луѓе не треба да носат маска освен ако не се грижат за пациент.

- Заштитните маски треба да бидат зачувани затоа што им се потребни на медицинските професионалци - се вели во соопштението на организацијата.

Маските во N95 стануваат оскудна роба во САД. Нивните цени растат стабилно, а официјалните лица работат напорно за да ги создадат потребните средства од медицинскиот персонал во болниците низ целата земја.

Помош од приватни компании

Некои текстилни компании во САД произведуваат ткаенини, а клиентите кои сакаат да шијат маски можат да ги донираат во здравствените установи.

Непрофиталбилната организација Flagstaff користи рециклиран материјал за маски. Мали семејни бизниси кои шијат маски и бесплатно ги дистрибуираат до здравствените работници, исто така се активни. Официјални лица од Аризона им порачаа на индивидуалните здравствени работници дека „нема да добијат маски, бидејќи тие не се во група за ризици“. Сопственикот на работилница одлучи да започне со производство на маски затоа што слушнал дека медицинскиот персонал за интензивна нега од неонатологија користи марами наместо маски.

Текстилната компанија Ханес го прилагодува своето производство за да направи маски, иако нема да може да го направи тоа со стандардот N95.

- Ние правиме трислојни маски од памучна ткаенина што може да се перат и повторно да се употребат. Тие се користат кога нема N95 или хируршки маски - објаснува Met Hol PR.

USA Today пишува дека Федералната агенција за управување со вонредни состојби има маскирани N95 резерви, така што нивната дистрибуција во земјите каде што им се најпотребни започна. Многу локални болници стравуваат дека испораките ќе бидат ограбени.

Медицинските работници ќе носат хируршки маски кои не можат целосно да го филтрираат или блокираат ширењето на мали честички во воздухот како резултат на кашлање и кивање.