ОВА Е ЗЕМЈАТА КОЈА ПРВА ПОЧНА ДА ВАКЦИНИРА ДЕЦА ПРОТИВ КОРОНА ПОСТАРИ ОД ДВЕ ГОДИНИ - тие ја користат сопствената вакцина

Куба е единствената земја во светот која започна масовна вакцинација на деца постари од две години со вакцина против вирусот корона.

Иако вакцинацијата не е задолжителна, родителите и децата ги полнат клиниките, болниците и училишните пунктови од септември, со цел да го вакцинираат своето дете.

„Ми олесна. Многу луѓе се уште добиваат ковид 19. Сега сме подобро заштитени“, рече Лаура Тијерас, само неколку минути откако нејзината четиригодишна ќерка Анисол ја прими првата доза вакцина Соберан, произведена во Куба.

Детали читајте на Фактор тука.


фото: Блумберг