Ова есенско овошје може да ви помогне во борбата со неколку болести

Добивај вести на Viber

Дуњата е витаминска бомба во есен и одамна е позната во народната медицина и се користи првенствено како средство за кашлање и олеснување на стомачните проблеми. Ова корисно овошје е со потекло од југозападна Азија. 

Корисно за нашето здравје е нејзиниот плод, но од нејзините листови може да се направи и сируп кој помага при кашлица, но може да се искористат и нејзините семиња.

Овошјето од дуња е богато со витамини и минерали. Содржи витамин Ц во големи количини, потоа витамин Б1, Б2, ниацин, каротин, калциум, магнезиум, калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, натриум, хлор и сулфур. Покрај тоа, таа содржи протеини, диетални влакна и јаглени хидрати.

Семето е нејзин најздрав дел, кога ќе останат во вода ослободуваат слуз што помага при проблеми со кашлица. Тие исто така содржат големи количини на амигдалин, односно витамин Б17, кој има антиканцерогени ефекти. Семето е исто така богато со масти, танин, пектин, шеќери, јаболкова киселина, емулзин и протрид.

Благодарение на танинот и слуз, ова овошје има корисен ефект врз цревата и спречува заразни болести. Исто така, дуњата содржи многу пектин, кој има корисен ефект врз крвниот систем, помага во намалување на крвниот притисок и обезбедува заштита од радиоактивно зрачење.

Сокот од дуња третира кашлица, астма и дијареја, додека печена или варена дуња се препорачува за анемични лица, но и за лекување на воспаление на мукозата на желудникот и цревата. Дуњата се користи и за лекување на фарингеални мукозни мембрани, крајници и респираторниот тракт, како и за олеснување на тешки менструации. Чајот од семе од дуња третира несоница, ја ублажува напнатоста и го елиминира непријатниот здив, додека семето слуз лечи изгореници и рани. Чајот од лисја од дуња е одличен природен лек за запирање на дијарејата.


Чај од плод од дуња

Овој чај има корисен ефект врз респираторните проблеми, ја смирува кашлицата, засипнатоста и ги ублажува симптомите на бронхитис.

Подготовка: Измијте го, исчистете и исечете го овошјето на четири дела. Извадете ги семето и тврдиот дел околу нив и исечете го од лисја и веднаш ставете ги во литар вода, за да не ја сменат бојата. Варете го на тивок оган од 15 до 20 минути, а потоа оставете да се излади. Процедете го и пијте го во текот на целиот ден.


Сируп за бронхитис

Народниот лек за кашлица и респираторни инфекции може да се направи многу едноставно и со само неколку семиња.

Подготовка:  Смелете пет семиња од дуња и ставете го во 100 мл вода. Кога ќе се создаде густа лигава маса, додадете 15 гр свеж сок од смрека и 100 гр мед. Земете една лажичка три пати на ден пред јадење.


Сок за желудник

Можете лесно да ги елиминирате дигестивните проблеми со сокот од дуња.

Подготовка:  Измијте еден килограм дуња и ситно смелете ја, а потоа исцедете ја преку газата. Пијте го сокот веднаш затоа што брзо се оксидира. Најдобро е да го пиете пред јадење.


Мелем за изгореници

Мелем од семе од дуња може да биде корисно во лекувањето на благи изгореници и рани.

Подготовка:  Смелете 10 гр семе од дуња, ставете го измеленото семе во 200 мл вода и почекајте да се формира лигава маса. Нанесете го на заболениот дел од телото, директно или како облога.


Засладувач

Можете, исто така, да консумирате дуња во форма на засладувачи, на пример, во чаеви.

Подготовка: Смелете една дуња, исцедете го сокот, потоа додајте 2 кг шеќер и ставете го на оган да поврие кратко, а кога ќе се излади ставете го во стерилизирани шишиња.