Храна присутна во секој фрижидер: Никако не ја давајте на деца

Многу видови на храна кои ги консумираат возрасните, не треба да бидат дел од исхраната на децата, особено колбасите.

Потребите на телото на малите деца се доста специфични и затоа нивната диета треба да биде посебна. Многу продукти од вообичаената храна за возрасни, особено колбасите, треба да бидат исклучени од режимот, советува рускиот нутриционист Викторија Егорова.

„Ние самите ги правиме навиките за јадење на детето. Ако родителите јадат колбаси или вршли и тоа со многу мајонез, што да очекуваме од детето - тоа ќе се однесува како родителите", додава таа.

Според Егорова, исхраната на децата треба да биде разновидна. И, ако сè уште сакате вашето дете да јаде колбаси, тоа не треба да биде секојдневно. Нутриционистот забележува дека ако не сакате да го лишите вашето дете од овој вид храна, тогаш можете да купите специјални колбаси за бебиња со состав погоден за деца.

Таа додава и дека, не треба да му давате на вашето дете пржена, солена или димена храна. Исто така, според Егорова, „категорично не се препорачува“ за малите деца да јадат конзервирана храна, или премногу слатка, како и оние со голема содржина на сол.