Оваа намирница има позитивно влијание на појавата на тромбови: Доктор предупредува

Нашиот начин на исхрана има големо влијание врз појавата на згрутчување на крвта, а многумина од нас ги игнорираат предупредувањата на експертите, што го зголемува ризикот од оваа непредвидлива болест која често завршува со смрт.

Појавата на тромб во организмот погодува сѐ поголем број луѓе и бројката само расте од година во година, а последиците можат да бидат фатални. Експертите нагласуваат дека исхраната има големо влијание врз тромбозата, која може да биде одличен сојузник во борбата против оваа непредвидлива болест, но и непријател кој само ги влошува работите.

Имено, изборот на храна што ќе ја внесете во вашиот организам влијае на целиот наш организам, вклучително и дали крвта ќе биде масна, или пак во неа ќе се појави тромб.

Создавањето на згрутчување на крвта е нормална појава во човечкото тело, всушност овој процес игра важна улога во одржувањето на здравјето. Благодарение на нив е спречено губење на голема количина крв по повреда или операција. Исто така, тие го запираат навлегувањето на бактериите низ раната, со што и овозможуваат побрзо заздравување.

Но, згрутчувањето на крвта во одредени ситуации се јавува дури и кога нема потреба од нив, т.е. кога нема повреда, која може да се претвори во сериозна опасност - тромб.

- Тромбоцитите играат многу важна улога во самата хемостаза, тоа е механизам кој не штити од крварење, т.е. да не искрвари кога е повреден крвен сад. Исто така, нивното прекумерно активирање доведува до тенденција за формирање на тромбови. А може да биде и причина за атеросклероза која е најважен предиктор за кардиоваскуларни заболувања - вели докторката Невена Кардум.

Таа истакна дека исхраната богата со овошје и зеленчук го намалува активирањето на тромбоцитите.

- Тоа се намирници како што се бобинки, зелен чај, темно чоколадо, калинка, лимон, кромид и лук, зелен зеленчук, сок од домати, ѓумбир - сето тоа може да го намали ризикот од згрутчување на крвта и кардиоваскуларни болести - објаснува таа.

Големо количество заситени масти и едноставни шеќери влијаат на формирањето на тробови.

- Секој оброк кој има многу заситени масти или едноставни шеќери директно го подига нивото на шеќер во крвта и нивото на липиди, односно триглицериди и холестерол. Исто така, доведува до активирање на тромбоцитите. Тие се држат еден до друг после тој тежок оброк. Тоа е како да пуштаат боцки во крвниот сад и се лепат до него и тој станува сѐ поголем и поголем. Ако веќе се земаат слатки, тогаш нека бидат темно чоколадо, со што поголем процент на какао, чаша црвено вино, сок од бобинки.

Зелениот зеленчук исто така игра многу важна улога во спречувањето на згрутчување на крвта.

– Зелениот зеленчук содржи полифеноли, но и витамин Ц, за кој исто така е докажано дека ја намалува склоноста кон згрутчување на крвта –вели докторката.

Кои се раните симптоми?

Раното препознавање на симптомите може да спречи тешки последици. Меѓутоа, за спречување на формирање на тромб, најдобра алатка е промената на животниот стил, што подразбира редовна физичка активност, особено за возачите или вработените кои поголемиот дел од работното време го поминуваат седејќи. Правилната исхрана и соодветен внес на вода се задолжителни за одржување на здрава телесна тежина. Редовните контроли се уште една превентивна мерка.


Извор: stil.kurir.rs