Овој човек спаси милиони жени ширум светот: Кој бил доктор Папаниколау?

Тест кој спасуваше и продолжува да спасува милиони жени секој ден

По него е именуван тестот Папаниколау или Папа тестот.

Георгиос Николау Папаниколау, грчки лекар и научник, е роден на 13 мај 1883 година. Тој стана познат како изумител на методот за рано откривање на рак на матката, делумно наречен ПАП тест во скратена форма. Роден е во грчкиот град Кими, кој се наоѓа на островот Евбеја, еден од најголемите грчки острови.

Во младоста се школувал во Грција, студирал медицина на Универзитетот во Атина, а потоа докторирал во Германија. Извесен период живеел во Монако, а во 1913 година емигрирал во САД, каде имал голема научна кариера.

Тој откри дека испитувањето на слузта земена од грлото на матката може да открие различни патолошки состојби, вклучително и промени кои предупредуваат на рак.

Наречен по него, тестот Папаниколау или Папа тестот се прошири низ светот како едноставна и ефикасна метода за рано откривање на патолошки промени на грлото на матката, особено оние кои предупредуваат за можен развој на рак.

Употребата на овој тест спаси и ги продолжи животите на милиони жени во последните неколку децении.

Георгиос Папаниколау живеел во САД до неговата смрт во 1962 година. Тој почина во Флорида на 79-годишна возраст.


извор: стил.курир.рс

Необични симптоми на рак на дебелото црево кои со години ги игнорираме: Само еден се појавува во последна фаза!