Овој колбас се повлекува од пазарот! Пронајдени опасни бактерии: Симптомите можат да бидат сериозни, трудниците најранливи

Добивај вести на Viber

Државниот инспекторат на Република Хрватска пријавил отповикување на производот JEGER - полутраен колбас 400гр, месна индустрија „Натура Џурџевац“ (Natura Đurđevac), поради утврдена бактерија Listeria monocytogenes, соопшти Хрватската агенција за земјоделство и храна (HAPIH).

ЈЕГЕР - полутраен колбас 400гр кој има ЛОТ 24003316 се повлекува од промет, за употреба до 24.11.2024 година.

Поради идентификуваната бактерија Listeria monocytogenes, производот не е во согласност со Регулативата на ЕУ за микробиолошки критериуми за храна.

Производот на малопродажниот пазар го пласира Еуроспин Хрватска д.о.о, Велика Горица.

„Известувањето се однесува исклучиво на споменатиот производ“, соопшти ХАПИХ.

Listeria monocytogenes е вид на бактерија која може да предизвика сериозна инфекција позната како листериоза. Еве неколку клучни факти за оваа бактерија:

Извор и пат на пренос

- Listeria monocytogenes може да се најде во водата, почвата, растенијата и животните.

- Најчесто се пренесува со конзумирање на контаминирана храна, како што се сурово месо, млечни производи (особено непастеризирано млеко и сирење), сирова или недоволно варена риба и морска храна, преспакувана готова храна и сиров зеленчук.

Симптоми

- Симптомите на листериоза може да варираат од благи (симптоми слични на грип) до тешки.

- Кај ризичните групи (бремени жени, постари лица, новороденчиња, имунокомпромитирани лица), листериозата може да предизвика сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи сепса, менингитис и компликации за време на бременоста (како спонтан абортус, раѓање на мртво дете или сериозни инфекции кај новороденчињата).