ПATOT НА СВИЛАТА МИНУВА НИЗ НЕГОТИНО: Девојката која одгледува свилени буби ги храни со листови од црници, а конецот може да биде долг до 2.000 метри

Добивај вести на Viber

Кристина Тодорова од Неготино веќе неколку години одгледува свилени буби. Оваа млада девојка објаснува дека тие се хранат со листови од црници, а нивниот конец може да биде долг до 2.000 метри. Таа е апсолвент на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје. Тодорова вели дека има повеќе фактори кои се важни за правилно одгледување на свилените буби.

„Најважна обврска е обезбедувањето на хигиенски услови во одгледувањето, потребно е чиста соба, кутиите да се дезинфицираат, бидејќи се многу осетливи на болести. Оптималната температура за нормален раст на свилените буби е помеѓу 20°C и 25°C. Температурата над 30°C директно влијае на здравјето на ларвата. Секојдневно треба да се хранат со свежи листови од црница. Ларвата после интензивно хранење за еден месец прави свиленкава кокона и таа ја преде 2-3 дена. Во централниот дел конецот е изграден од белковината фиброин, а надворешно од белковина серицин. Серицинот е растворлив во вода“, објаснува Тодорова.

Целата приказна читајте ја на Фактор тука.