ПATOT НА СВИЛАТА МИНУВА НИЗ НЕГОТИНО: Девојката која одгледува свилени буби ги храни со листови од црници, а конецот може да биде долг до 2.000 метри
Кристина Тодорова од Неготино веќе неколку години одгледува свилени буби. Оваа млада девојка објаснува дека тие се хранат со листови од црници, а нивниот конец може да биде долг до 2.000 метри. Таа е апсолвент на Факултетот за земјоделски науки и храна во Скопје. Тодорова вели дека има повеќе фактори кои се важни за правилно одгледување на свилените буби.
„Најважна обврска е обезбедувањето на хигиенски услови во одгледувањето, потребно е чиста соба, кутиите да се дезинфицираат, бидејќи се многу осетливи на болести. Оптималната температура за нормален раст на свилените буби е помеѓу 20°C и 25°C. Температурата над 30°C директно влијае на здравјето на ларвата. Секојдневно треба да се хранат со свежи листови од црница. Ларвата после интензивно хранење за еден месец прави свиленкава кокона и таа ја преде 2-3 дена. Во централниот дел конецот е изграден од белковината фиброин, а надворешно од белковина серицин. Серицинот е растворлив во вода“, објаснува Тодорова.
Целата приказна читајте ја на Фактор тука.