По пандемијата: Италијански остров ви плаќа авион и хотел за летување

Загубите во секторот туризам за март и април изнесуваат 1 милијарда евра


Италијански остров предлага да им плати на туристите половина од билетот за авион и ноќевањето, за да ги охрабри да се вратат таму по завршувањето на вонредната состојба заради коронавирусот.

Тие исто така предлагаат сите такси за влез да бидат платени од локалната власт, напиша „
Sun“.
Островот Сицилија, кој се наоѓа јужно од копното Италија, се обидува да привлече туристи.
Промоциите ќе бидат достапни на официјалната веб-страница за туризам на островот.


На секои три ноќи престојување во хотел, надлежните ќе земат една од нив, заедно со билетите за музеи и за археолошките места. Владата ќе потроши 50 милиони евра за финансирање на ова шема. Загубите во секторот туризам за март и април изнесуваат 1 милијарда евра.

Италија 13% од БДП го добива од туризмот и решена е да ги врати туристите по завршувањето на пандемијата.
Ова не е прв пат островот да нуди примамливи промоции за да ги примами луѓето да го посетат.


Минатата година, градот Мусомели им понуди куќи за 1 евро за надминување на демографската криза. Единствениот улов беше што купувачите мораа сами да ја санираат куќата во првата година по купувањето.


Остатокот од Италија, исто така, бара начини за рестартирање на туризмот по ужасниот удар што му го нанесе на Ковид-19.
Тие размислуваат да воведат Плексиглас транспарентни кутии на плажите за да ги заштитат оние што патуваат од ширењето на инфекцијата.

Ресторан во Рим, исто така, воведува проѕирни пластични ѕидови, за клиентите да можат повторно да се вратат во него.

Извор: pochivka.blitz.bg