ПОЧИТУВАЈТЕ ГИ МАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ: Тие се сега алфа и омега

Матичните општи лекари и матичните гинеколози од вчера со нови промени во однос на мерките за спречување на ширењето на коронавирусот. Дел од нив детално појансија како ги реализираат новините и во однос на боледувањата, препишувањето терапија, како и заверката на документите за ортопедски помагала.

-Промените се од вчера. Претходно можевме да дадеме боледување до седум дена на сите пациенти со дијагнози на долни и горни дишни патишта, а од денска веќе имаме право да дадеме боледување до 14 дена, без да се применуваат останатите дијагностичките критериуми. За да го продолжиме боледувањето,  пациентот претходно мораше да го препратиме кај специјалист, да направи лабораториски анализи, рентге, итн...но сега и без овие дополнителни испитувања, пишуваме боледувања до 14 дена, вели Д-р. Жаклина Арџелиева.

Целиот текст прочитајте го на Фактор.