Поранешниот премиер на Непал, Мадхав Кумар Непал ќе одржи предавање на Меѓународниот Балкански Универзитет

Поранешниот премиер на Непал, Мадхав Кумар Непал ќе одржи почесно предавање на Меѓународниот Балкански Универзитет. Тема на предавањето е “Иднината на светот: зелена и паметна”, а ќе се одржи на 25ти ноември, со почеток во 11 часот во конференциската сала на МБУ.

Мадхав Кумар е познат на светската јавност како човек со напредни размислувања и со неговите заложби за промовирање на достоинството на Непал, социјалниот и економскиот развој. Посебно е ценет заради неговата улога што ја одигра како архитект на мировниот процес на Непал, притоа ризикувајќи ја својата лична безбедност и политичка кариера. Г. Непал беше клучен за решавањето на насилните и вооружени немири кои траеја од 1996 до 2006 година. Како премиерот на Непал, г-дин Непал е запаметен по неговото ефикасно постапување со домашните одговорности и надворешните работи. Тој беше успешен во решавањето на прашањата на екс-маоистичките бунтовници преку интеграција и рехабилитација.

На меѓународната сцена, тој активно учествувал на повеќе од стотина меѓународни работилници, семинари и конференции. Голем придонес даде за понатамошно развивање на односите на Непал со другите земји и помогна во промовирањето на меѓународното разбирање.

Предавањето на г. Мадхав Кумар Непал ќе биде од отворен карактер и Меѓународниот Балкански Универзитет ги поканува сите заинтересирани да присуствуваат на овој исклучителен настан и да ја искористат уникатната можност да го слушнат предавањето на еден од најголемите политичари на денешницата.