ПОТВРДА ЗА ДВЕ ДОЗИ ВАКЦИНИ-СЛЕДНА МЕРКА ОД ОКТОМВРИ: Филипче најави дека ова сигурно ќе го препорачаат

Министерот за здравство Венко Филипче денеска изјави дека во Институот за јавно здравје се прави детална анализа која се однесува на бројот на новозаразени со ковид, возрасните групи, како и опфатот на вакцинација по градови. Од податоците од оваа анализа, како што истакна министерот Филипче, ќе зависи какви мерки ќе се предлагаат во наредниот период.

-Станува збор за битна анализа која ќе биде еден од индикаторите за тоа какви мерки евентуално дополнително био предложиле. Сакам да потенцирам дека една од мерките што сигурно ќе се препорача, но секако ќе оставиме и доволно време да помине, две или три недели, а тоа е потврдата која сега мора да се приложи за влез во молови угостутелски објекти и на други места за примена барем една доза вакцина, тоа ќе прерасне во потврда за примени две дози вакцини или целосно вакцинирани граѓани. Ова најверојатно ќе биде препорачано во октомври, истакна министерот Филипче.

Детали на ФАКТОР ТУКА.