Пред сончање јадете го ова овошје: Полно е со каротен, посебно важно за кожата, нискокалорично, но хранливо

Препорака за овие топли летни денови!

Кајсијата е едно од најздравите овошја. Полнa е со витамини и минерали, а семките од кајсијата се сметаат за многу лековити. Свежите кајсии се богати со вода, што ги прави исклучително освежително овошје, а поради високата концентрација на калиум и ниската концентрација на натриум се препорачуваат за сите со висок крвен притисок.

Немаат многу калории, погодни се за дијабетичари и оние кои сакаат да одржат витка линија, а портокалово-жолтата боја на „месото“ дава изобилство на каротин кој го зајакнува видот, коските, ткивата, косата и кожата. Затоа е добро да се јаде пред или после сончање, бидејќи поттикнува убав тен.

Вистинскиот лек каротин, кој во организмот се претвора во антиоксиданс витамин А, го намалува ризикот од кардиоваскуларни, дегенеративни заболувања.

Најчесто се јадат свежи и со кора, но потребно е добро да се измијат. Може да се користат и за правење овошни колачи и торти, за нивно украсување, додека гурманите од ова овошје прават сосови, прилози за јадења . Домаќинките кои ја негуваат традиционалната кујна од кајсии прават мармалади, џемови, слатки и сокови.

Сувите кајсии имаат таква енергетска вредност што се користат во исхраната на астронаутите, се добиваат кога се свежо излупени, а потоа се сушат на сонце или во специјални машини за сушење на 65-70 ° C. Така дехидрираните кајсии може да се чуваат многу подолго.


Сувите кајсии имаат и до шест пати повеќе калории од свежите

Тие содржат повеќе минерали и витамини од свежите (особено витамин А), како и железо (60 g суви кајсии содржат исто толку железо колку и 100 g телешко) бидејќи поради калиумот и магнезиумот тие се силен диуретик, а влакната од кајсија се лаксатив.

Кајсијата како лек.

Свежа кајсија калории витамини минерали на 100 g

-40 калории

-9,5 g јаглени хидрати

-2 g влакна

-17 мг калциум

-12 mg магнезиум

-0,5 mg железо

-250 мг калиум

-7 mg витамин Ц

-27 mcg провитамин А

Суви кајсии калории витамини минерали на 100 гр

-234 калории

-56 g јаглени хидрати

-8 g влакна

-92 mg калциум

-65 mg магнезиум

-4 mg железо

-1880 mg калиум во трагови

-витамин Ц 1

-провитамин А

Семките од кајсија се сметаат за еден од најмоќните лекови кои можат да се најдат во природата. И сето тоа затоа што содржи витамин Б17.

Што е витамин Б17

Витаминот Б17 (лаетрил, амигдалин) е природна состојка, која се наоѓа во многу намирници. Амигдалин првпат бил откриен во 1830 година во горчливите бадеми.

Витаминот Б17 во поголеми количини може да се најде во ...

диви капини; цреши; рибизли, круша и сливи; јами од кајсија, праска и нектарина; грав, индиски ореви; Австралиски орев (макадамија).

Во нешто помали количини го има во суво грозје; дудинки; јагоди; ленено семе; просо, јачмен, леќа; црвен грав, грав...

Сепак, најголема концентрација на витамин Б17 има во семките од кајсијата.

Како да се користи витамин Б17

За да спречите многу сериозни болести, доволно е редовно да јадете храна богата со витамин Б17. На пример, ако јадете три јаболка без јаболка дневно, ќе го снабдите организмот со доволно Б17 за дневни потреби.

Што се однесува до конзумирањето на семки од кајсии, здравиот разум налага да не јадеме повеќе одеднаш отколку што би јаделе свежи кајсии.

Генерално, се препорачува да се консумираат 5-7 семки од кајсија дневно.

Се препорачува да не земате повеќе од 35 семки од кајсии дневно.

За терапевтски цели, лаетрилот може да се внесе во телото со конзумирање на семки или масло од кајсија, или во таблети и инјекции на летрил. Б 17 навистина може да се нарече витаминска бомба која може да помогне во зајакнувањето на телото кое се бори против сериозни болести.