Работи од секојдневнието кои прават да старееме побрзо

Годините трчаат безмилосно, но понекогаш ги забрзуваме процесите што ги носат со себе. BrightSide ни посочува 5 дневни навики што повеќето од нас ги имаат и кои прават да старееме.

1. Спиење на едната страна

Спиењето на една страна, со лицето притиснато на перницата, придонесува за брчките на образите и брадата. Според експертите, спиењето на грбот е најкорисно за да останете млади, свежи и одморени.

2. Лоша положба

Лошата положба го пренасочува 'рбетот од неговата нормална положба, создавајќи напнатост во мускулите и коските. Ова резултира со болка, замор, а понекогаш и трајно нарушување.

3. Користите креми за сончање само на одмор

Прекумерното изложување на ултравиолетовите зраци е главната причина за предвремено стареење на кожата. За да се заштитите од штетните ефекти на сонцето, носете очила дури и кога е облачно, бидејќи облаците блокираат само 20% од ултравиолетовите зраци.

4. Ненаспаност

Возрасните треба 7 часа да спијат секоја ноќ. Неспиењето не води само до замор, туку го скратува животот. Експертите препорачуваат да започнете да легнувате порано, ако чувствувате недостаток на енергија, ментален замор и се изморувате без причина.

5. Стрес поради недостаток на организација

Неколку студии покажаа дека хроничниот стрес резултира со сериозно оштетување на клетките, што може да го забрза процесот на стареење. Обидете се да не бидете задушени на работа, особено прекинете да гледате и навикнете се дека не може се да завршите секогаш во моментот кога се бара тоа од вас. И, се разбира, секогаш оставајте време за пауза.