Рецепт за леб без квасец

Поради вонредната состојба, речиси е невозможно да се најде квасец во продавниците.

Деновите ги поминуваме дома и имаме многу време да подготвиме свежи колачи или леб. Речиси нема поубава арома од мирисот на свежо печен леб и ако немате квасец, не се нервирајте, само следете го нашиот рецепт и подгответе вкусен леб без квасец.

Лебот е лесен за подготовка и дури и најмладите членови на семејството можат да помогнат во подготовката.

Состојки:

500 гр брашно (пченица, ориз, интегрален ...)

10 гр сол

10 гр маслиново масло

500 гр минерална вода или топла обична вода

една кутија прашок за пециво

20 гр ленено семе (сончоглед, тиква ...)

Прво измешајте ги сувите состојки, а потоа додајте ги течните состојки во смесата. Промешајте додека не се соединат состојките. Подгответе тава за леб, покријте ја со хартија за печење и ставете го тестото. Печете 60 минути на 180 °.