Рецепт за среќна врска: Најмалку три комплименти секоја недела

Неискрен комплимент може да се врати како бумеранг, предупредуваат психолозите, затоа што очите, гласот и позицијата откриваат лажго. Луѓето се чувствуваат многу добро за нешто кое им е кажано искрено.

Неочекуван и искрен комплимент предизвикува добро чувство затоа што го стимулира мозокот да ги ослободи таканаречените хормони за среќа. Удобен комплимент, вели германскиот психолог Ева Влодарек, е како еспресо чаша: спонтан, краток и пријатен.

Но, многу луѓе не знаат дека споделувањето комплимент врши многу добра работа.

Невроните во мозокот на лицето што зборува пофалби го регистрираат доброто расположение на лицето што ги примило, и затоа се чувствуваат добро за тоа. Овие нервони се сензорни клетки во мозокот кои се активираат кога индивидуата го набљудува истиот процес од друга личност.

„Луѓето кои сакаат да им кажуваат убави работи на други луѓе, повеќе обрнуваат внимание на нивните позитивни квалитети, а тие ги потиснуваат другите„ вели Влодарек.

Но, неискрен комплимент може да се врати како бумеранг, предупредува психологот, бидејќи очите, гласот и позицијата откриваат лажго. Луѓето се чувствуваат добро кога нешто им е споделено искрено.

Комплиментите прават чуда во романтични врски, додава Влодарек и советува да ги користите најмалку три пати во неделата. Можеби така ќе откриете некои од позитивните работи, што престанавте да ги забележувате, додава таа.