Редовниот секс го чува здравјето: Делува како таблета за намалување на притисокот

Редовен и добар секс може да го намали крвниот притисок и еднакво да биде ефикасен како користење лекови, покажа  истражувањето направено на Државниот универзитет во Грузија, пренесува „Дејли мејли“.

Во истражувањето учествуваа личности кои во текот на сексот носеа монитори за следење на работата на срцето, а според тоа истражувачите го оценуваа интензитетот на оргазмот од 66 до 106, а просекот беше 87.

На личностите кои имаа секс, следниот ден им е измиерен 13% понизок притисок, објавија научниците, што е навистина доказ дека сексот делува како таблети за намалување на притисок.

- Колку што е поголем оргазмот, толку е крвниот притисок понизок, следниот ден по водењето љубов- зкалучија истрачите, па со тоа докажаа дека овој интимен чин има лековиот дејство врз здравјето.