„Родителите денес прават „мали богови“ од своите деца и со тоа ја уништуваат нивната иднина“: Најконтроверзниот психијатар на денешницата

Џордан Петерсон е канадски клинички психолог и професор по психологија, а неговите вредни совети и мудри мисли се познати низ целиот свет. Згора на тоа, тој се вбројува меѓу највлијателните, иако најконтроверзните мислители на денешницата, па неговите изјави често се цитирани, но и ги зајакнуваат луѓето. Меѓу другото, често зборува и за воспитување деца, а се вбројува и во листата на 35 најголеми светски експерти во таа област.

Овој пат пренесуваме пасус од неговата книга „12 правила за живот“, а се однесува на критиките на родителите кои децата не ги учат на дисциплина, туку ги прават „мали богови“.

Неодамна видов тригодишно момче кое полека ги следеше мајка си и татко си на преполн аеродром. Во интервали од пет секунди врескаше бурно, а уште поважно, тоа го правеше намерно. Како родител, можам да забележам по тонот, тој ги иритираше своите родители и стотици други луѓе за да привлече внимание. Можеби нешто му требаше. Но, тоа секако не му беше начин да го добие тоа, а неговите родители мораа да му дадат до знаење. Триесет секунди внимателно насочено решавање на проблеми би ја прекинале таа непријатна епизода. Повнимателните родители нема да дозволат некој за кој искрено се грижат да биде предмет на потсмев од толпата.

Сум видел и пар кој не можел или не сакал да му каже НЕ на своето двегодишно дете, кои биле принудени да го надгледуваат каде и да одел и да гледаат што прави во секој момент од нивната социјална посета што треба да биди пријатна, затоа што се однесуваше толку лошо како да нема најстрог надзор ако не можеа да му дадат ни секунда вистинска слобода без ризик. Желбата на неговите родители да му дозволат на детето да ги следи неговите импулси без нивно мешање даде сосема спротивен ефект. Му ја одзедоа независноста затоа што не се осмелија да го научат што значи „НЕ“. Тоа немаше поим за разумни граници кои овозможуваат максимална автономија за најмалите.

Тоа беше класичен пример за премногу хаос што доведе до премалкуред. Слично, имам видено родители кои не можеа да се вклучат во разговор за возрасни на вечера затоа што нивните деца, на возраст од четири и пет, доминираа во друштвото, јадејќи ја средината од секое парче леб на масата и ги тиранизираа сите собрани на различни начини, додека беспомошно и засрамено гледаа.

Кога мојата ќерка, сега порасната, беше дете, едно друго дете еднаш ја удри со метален камион по глава. Го гледав истото дете, една година подоцна, како злобно и палавно ја турка својата сестра наназад преку стаклената маса. Мајката потоа веднаш го крена (но не и нејзината исплашена ќерка) и му рече со тивок тон да не прави такво нешто, притоа утешно тапкајќи го на начин што јасно укажува на одобрување. Таа сакаше да создадат мал бог - императорот на универзумот. Ова е неискажаната цел на многу мајки, вклучително и оние кои се сметаат себеси за застапници за целосна родова еднаквост. Таквите жени гласно ќе се спротивстават на секоја команда на возрасен маж, но во секунда тие ќе побрзаат да го направат на своето потомство сендвичот што тој го барал додека безумно играл видео игри. Идните партнерки на таквите момчиња ги имаат сите причини да ги мразат своите свекрви. Почит кон жените? Тоа е за други момчиња, други мажи, не за нивните драги синови!

Родителите се судии на општеството

Родителите се судии на општеството. Тие ги учат децата како да се однесуваат за другите луѓе да можат значајно и продуктивно да комуницираат со нив.

Занемарувањето и малтретирањето кои се составен дел на лошо замислените, па дури и целосно отсутни дисциплински пристапи, може да бидат намерни - мотивирани од експлицитни, свесни (иако погрешни) мотиви на родителите.

Но, често модерните родители едноставно се парализирани од стравот дека нивните деца повеќе нема да ги сакаат ако ги казнат поради која било причина. Тие го сакаат пријателството на нивните деца пред сѐ друго и се подготвени да ја жртвуваат почитта за да го добијат. Ова не е добро! Детето ќе има многу пријатели, но само двајца родители. Затоа секој родител треба да научи да го толерира моменталниот гнев или омраза упатена кон него од децата, откако ќе се преземат потребните корективни мерки, бидејќи капацитетот на децата да ги согледаат или да се грижат за долгорочните последици е многу ограничен.

Родителите се судии на општеството. Тие ги учат децата како да се однесуваат кон другите луѓе да можат значајно и продуктивно да комуницираат со нив.

Се сеќавам дека еднаш ја однесов ќерка ми на игралиште кога имаше околу две години. Таа си играше на мајмунските шипки, висејќи во воздух. На истиот реквизит за кој таа се држеше стоеше мало детиште на приближно иста возраст, го гледав како се движи кон неа и тој погледна назад во мене. Тој полека и намерно газеше по нејзините раце со се поголема сила, одново и одново, додека зјапаше во мене. Тој точно знаеше што прави. Ете, старци - тоа беше неговата филозофија. Тој веќе одлучил дека возрасните се одвратни и дека може безбедно да им пркоси. Неговите родители му испланирале мизерна иднина. На негово големо изненадување, го грабнав и го тргнав од реквизитот. Не, не, не го направив тоа, всушност ја однесов ќерка ми на друго место. Но, за него би било подобро да го направев тоа.


Фото: Youtube - screenshoot

Највлијателниот психолог на денешницата споделува 42 правила за подобар живот: Првите три се апсолутен закон, а без 21 нема напредок и среќа