Ровки благи кифлички: Се топат во уста (РЕЦЕПТ)
Ќе уживате во ова слатко задоволство
Состојки:
300 мл масло
150 ml топла вода
1 прашок за пецивооколу 500 гр брашно
За тркалање:
околу 200гр шеќер во правПодготовка:
Вклучете ја рерната на 200 степени.
Измешајте ги водата и маслото, истурете го прашокот за пециво и замесете, па постепено додавајте го брашното, мешајќи прво со лажица, а потоа со рака.
Тестото поделете го на 3-4 топчиња, па на набрашнета даска прво со рака формирајте сплескан круг и потоа распоредете го со сукало. На секој дел ставете по малку мармалад и ролатите кои ќе ги навиткате, наредете ги на плех со хартија за печење и веднаш печете додека не поруменат. Ако тестото е лепливо, само притиснете го со прст тука и таму; кифличките ќе бидат „ровки“ кога ќе се испечат, но шеќерот убаво ќе ги покрие.
Врелите кифлички се валкаат во шеќер во прав измешан со ванилин шеќер.
Поубави се кога ќе се изладат (покрцкави).
Извор: coolinarika.com
*пр-објава