Се верува дека девојките со ова име ќе достигнат многу во животот! Старинско е, а има прекрасно значење

Имињата со грчко потекло се многу популарни

Александар, Андреј, Димитриј, Лука, Никола, Петар, Стефан и Филип се само дел од имињата кои често ги добиваат момчињата кај нас, кои всушност потекнуваат од Грција.

Списокот со имиња за девојчиња е уште подолг: Александра, Маја, Хелена (Елена), Андреа, Теодора, Ирина, Ксенија, Зоја, Анастасија, Андријана, Анѓела...

Се верува дека уште едно име кое некогаш било многу популарно во областите на Македонија,  Србија, Црна Гора и Хрватска исто така потекнува од грчкиот јазик. Станува збор за името Босилка, кое, за волја на вистината, денес ретко се слуша, но иако има моќна симболика.

Според некои теории, името Босилка има корени од грчкиот збор „basileois“, што значи царски, т.е. кралски. Поради ова, се верува дека девојките кои го носат ова име ќе бидат високо ценети и почитувани и, фигуративно кажано, ќе успеат далеку во животот.

Меѓутоа, постои друга теорија за потеклото на името Босилка. Според неа, ова име е создадено во чест на растението босилек, кое отсекогаш било високо ценето и почитувано кај нашиот народ.

Според традицијата, босилекот е првото растение кое треба да се засади во градината, па дури после него треба да се садат други цвеќиња. Се верува дека босилекот ја симболизира благодатта на Светиот Дух, а според тоа девојките кои го носат името Босилка ќе бидат нежни, верни, полни со инспирација за другите, благородни и љубезни. Меѓу народот остана изреката: „Има душа што мириса на босилек“.

Најчестиот прекар даден на Босилка е Боса.

Ако знаете жена Босилка, испратете ѝ ја оваа приказна за потеклото и значењето на нејзиното име.


Фото: фреепик

Извор: Најжена