Што е вулводинија - од неа боледува девојката на Евровизискиот победник Дамијано: Ова се симптомите, тешко се дијагностицира

Девојката на евровизискиот победник Дамијанo Давид боледува од вулводинија, а доктор открива сè за оваа хронична болка во вагината.

Инфлуенсерката Џорџиа Солери, девојката на Дамијано Давид, водачот на италијанската група „Манескин“, која е годинашен победник на Евровизија, страда од вулводинија, синдром на хронична болка во вагината, за која зборуваше отворено.


Д-р Ања Пикула, гинеколог, специјалист за болести на долниот генитален тракт, објаснува што е вулводинија и колку е честа појава..

Што е вулводинија и кога се јавува?

Најчесто е во перименопаузална и менопаузална возраст. Причините се истенчување на кожата и мукозните мембрани, предизвикани од недостаток на хормонална активност и електролитен дисбаланс, односно сувост на споменатиот регион.

- Вулводинија значи синдром, односно збир на симптоми на разни непријатни сензации во областа на вулвата, т.е. конечен мукокутан дел од долниот генитален тракт, кој трае подолго од три месеци. Од крајот на 19 век, тоа е познато како стручна перцепција, а од седумдесеттите години на 20 век како клинички ентитет - вели д-р Пикула.

Првиот симптом е чувство на пецкање

Главните симптоми се пецкање, непријатна раздразливост, убоди, воспаление, дифузна непријатност. 80 проценти од жените имаат контактна вулводинија и околу 20 проценти ја чувствуваат спонтано, без никаква иритација.

- Дијагнозата е многу тешко да се постави. Најчесто, едно лице поминува неколку нивоа на специјалистички прегледи, и на крајот, со исклучување на други болести на вулвата, се поставува дефинитивна дијагноза - објаснува Пикула.

Што предизвикува вулводинија?

- Етиологијата е сè уште непозната, а таа е поврзана со хормонални нарушувања за време на циклусот, интерстицијален циститис, т.е. воспаление на ѕидот на мочниот меур, хормонален статус во менопаузата, разни автоимуни процеси во телото, невролошки синдроми... - истакнува д-р Пикула.

Како и колку успешно се третира?

- Третманот бара мултидисциплинарен пристап и тогаш е најуспешен. Ова значи дека во сегментите на лекување учествуваат гинеколог, дерматолог, уролог и често психијатар и психолог. Започнува со локална терапија која треба да ја ублажи болката и горењето, а за таа цел се користат разни креми, раствори, емулзии, гелови... - забележува д-р Пикула.

- Во најтешките случаи не останува ништо друго освен хируршка ексцизија на погодениот регион. Сепак, тоа е многу осакатена операција што може да предизвика уште потешки проблеми, особено во психолошка смисла - заклучува д-р Пикула.


извор:stil.kurir.rs