Сигурни знаци: Не вртете ја главата и навреме препознајте дали вашето дете е зависник од наркотици!

Родителите и непосредните членови на семејството, според статистиката, обично се последни што дознале дека детето користи наркотици.

Оваа ситуација главно се случува затоа што родителите негираат и се обидуваат да ја рационализираат ситуацијата и да се обидат да го игнорираат или да му го припишат она што е пред нивни очи на нешто друго - пубертет, бунт, летаргија или едноставно „тие години“.

Според ефектите, наркотиците се поделени во две подгрупи: стимуланси и депресиви. Првите предизвикуваат наплив на енергија и еуфорија, проследено со забрзан пулс и пораст на телесната температура, додека депресантите имаат сосема различни ефекти. Овие психоактивни супстанции се познати по нивниот смирувачки ефект врз телото, со наплив на пријатна топлина и смиреност, а работата на голем број витални органи се забавува.

Стимулативни лекови вклучуваат кокаин, екстаза, спид, метамфетамини, а најпознат и најзастапен е хероинот.

Во зависност од видот на наркотични средства што ги консумира едно лице, несаканите ефекти можат да бидат различни. Сепак, постојат неколку препознатливи знаци кои несомнено укажуваат на злоупотреба на психоактивни супстанции.

Што се однесува до физичките симптоми, многу проширени зеници, чувствителност на светлина и раздразливост - во случај на стимуланси, додека депресивните наркотици даваат чувство на летаргија, тежок говор (како човек да е пијан), бавност, а зениците се многу ограничени.

Животот на една личност / дете зависник од дрога се сведува на една работа - како да се добие нова доза. Во таа потрага, тие нема да прибегнат кон какви било средства - тие ќе лажат, измамат, манипулираат, украдат работи и пари од дома, но, исто така, ќе прибегнуваат кон кривични дела, кога другите ресурси ќе се исушат. Исто така, сите освен еден ќе започнат да ги занемаруваат своите претходни обврски, а нивните односи со околината и семејството ќе се оладат, ќе започнат да се кријат околу куќата, да се заклучуваат во просторија, да спијат многу подолго од вообичаеното и може да се појават ненадејни испади на гнев, без посебна причина. Нивото на емпатија кај корисниците на дрога паѓа на минимум и тие нема да бидат засегнати од ништо што се случува околу нив, како и од последиците што ги претрпеле нивните најблиски.

Во исклучителни случаи, може да трае неколку месеци, па дури и една година, пред најблиските членови на семејството да сфатат што се случува. Секогаш има мали знаци кои укажуваат на присуство на зависност од дрога, но многумина свесно или несвесно одлучуваат да ги игнорираат.

Кога се сослушуваат младите, тие често веруваат дека членовите на семејството им должат нешто и дека тие самите не се должни да им вратат на кој било начин. Потегот во кој родителите најчесто прават грешки е тоа што со размислување дека колку повеќе отстапки и толеранции им прават на деца кои се на дрога, тие ќе разберат и ќе се вразумаа, а тоа целосно ја влошува ситуацијата.

Тие реагираат насилно и со незадоволство кон сите предлози, барања и потребно е силна волја, единство и упорност и решеност на сите членови на семејството да го извадат детето од канџите на зависноста од дрога и да постигнат долгорочен успех.

Значи, ако можеме да ги сумираме симптомите карактеристични за злоупотребата на дрога, можеме да кажеме дека тие се најочигледни - лажење, криење и прикривање на лоши навики, губење на волја, склоност кон конфликт, променливо расположение, успехот во училиште се влошува, детето има ново проблематично опкружување, незаинтересираност за настаните, околу себе и целосна рамнодушност во однос на луѓето за кои се грижат (мајка, татко, брат, сестра) и што се случува со нив.

Исто така, ако забележите тенденција кон антисоцијално однесување кога детето се затвора и избегнува контакт со членовите на семејството и со врсниците, ова може да биде уште еден јасен знак за предупредување.

Во конфликтни ситуации што се случуваат со другите членови во домот, зависниците од дрога секогаш мислат дека се во право и никогаш нема да се откажат од својата позиција, без разлика колку бизарно звучи и без оглед колку тоа што е од другата страна го негира со факти. Тие се склони кон егоцентрични форми на однесување - не го прифаќаат советот на своите најблиски, а честопати дури и најпознатите намери се сметаат за личен напад.

Кога станува збор за физички промени предизвикани од зависности од дрога, можеме да издвоиме губење на тежината, треперење на рацете, зголемено потење, ненадејна поспаност, хроничен замор, темни кругови под очите, миење на носот, чешање на носот и регионите на лицето и главата, кивање, благи проблеми со дишењето и кашлање, кои стануваат потешки бидејќи се зголемува толеранцијата на организмот кон наркотици. Со прагот на толеранција, се зголемува количината на дрога потребна за да се добие посакуваната променета состојба на умот, што со себе носи голема опасност од предозирање, затоа што на мозокот му требаат сè повеќе наркотици за да се дојде до посакуваната состојба, а телото, особено срцето, претрпува огромен притисок и преоптоварување.

Кога станува збор за наркотици кои се инјектира првенствено во крвотокот, не трае многу пред да се забележат знаци на физичко влошување. Отпрвин, индивидуите обично носат облека со долг ракав и избегнуваат маици со кратки ракави за да ги сокријат трагите од иглата, но нивната зависност ретко минува незабележано.

Без разлика дали станува збор за еден или друг вид наркотици, екстремната зависност се развива многу брзо, а со тоа и отпорност, поради што зависниците земаат поголеми дози на психоактивни супстанции, а ризиците стануваат откажување на бубрезите, тахикардија, слабост на срцевиот мускул, откажување на црниот дроб и слабеење на мозочните функции и конечно, во најлоши ситуации и ако не реагирате навреме - смртта како краен исход.

Извор: stil.kurir.rs

Незрелост – пандемија на денешното општество