Стар рецепт за македонски ајвар: Нема повкусен од него, а се подготвува неверојатно лесно и брзо
Следете го внимателно овој стар македонски рецепт за ајвар и успехот ќе ви биде загарантиран.
Македонскиот ајвар се смета за највкусен и најсочен намаз. Сè што треба да направите е внимателно да ги следите упатствата што ги подготвивме за вас:
Состојки за ајвар:
10 кг црвен пипер;
3 големи модри патлиџани;
5 dcl масло;
сол по желба;
1 голема лажица шеќер
Подготовка: Печете ги пиперките на печка или испечете ја во рерна, веднаш по печењето ставете ја неколку минути во најлонски кеси за да омекне, со што полесно ќе ја извадите шлупката. Кога малку ќе се олади, излупете ги и извадете ги семките од секоја пиперка, па ставете ги во голема цедилка или мрежеста кеса што ќе ја закачите за да ги исцедите пиперките (потребни ви се најмалку 3 часа за да ги исцедите).
Модрите патлиџани испечете ги на ист начин како и пиперките, па држете ги кратко во кесичката исто како и пиперките и потоа излупете ги и оставете ги да се исцедат.
Исцедените пиперки и модар патлиџан сомелете ги во рачна мелница за месо, сè префрлете во поголемо тенџере и ставете го на тивок оган.
За време на готвењето непрекинато мешајте ја смесата и постепено додавајте масло по 1 dcl на секои 20 минути со постојано мешање бидејќи маслото не смее да избие на површината. Најлесен начин да проверите дали е готов ајварот е да поминете со дрвена лажица преку дното на тенџерето, по што треба да се создаде патека од лажицата, т.е. можете да го видите дното на тавата.
Додадете сол и шеќер на самиот крај, односно последните 20 минути од готвењето.
Во меѓувреме, додека се готви ајварот, треба да ги подготвите теглите. Чистите тегли загрејте ги во рерна на 50 степени и во нив сипете го ајварот додека е уште топол. Врз секоја наполнета тегла се става малку масло и се затвора со капак, па се остава во кутија и се покрива со чаршав, се оставаат покриени да се изладат постепено 24 часа, а потоа се оставаат на ладно и темно место.