Тироидна жлезда или псоријаза: Промени на ноктите што укажуваат на здравствени проблеми

Различните промени во изгледот на ноктите се предизвикани од состојби во телото за кои можеби ќе треба да се консултирате со лекар.

Ноктите се менуваат во зависност од внатрешната состојба на телото. Тие можат да ни кажат многу повеќе за нашето здравје отколку што мислиме. Ако забележите некои промени во бојата на ноктите, промени во структурата, густината и мазноста на горниот слој на ноктот, ова може да биде знак на здравствен проблем за кој не сте се сомневале.

Што велат ноктите за нашето здравје?


Проблем со тироидната жлезда

Често кај болести на тироидната жлезда ноктите стануваат суви, кршливи, задебелени. На нивната површина се појавуваат неправилности и испакнатини.

Проблем со белите дробови

Ако белите дробови не функционираат добро, не испорачуваат кислород на сите ткива поради некоја причина, вашите нокти може да станат малку зашилени, а прстите да ви бидат малку зголемени. Ноктите се виткаат надолу и ја прошируваат нивната област. Ова е често знак на проблем со белите дробови поврзани со намалено снабдување со кислород.

Воспалителна болест на карлицата

Кога имаме воспалителни состојби кои влијаат на карлицата, ноктите често ја менуваат нивната стапка на раст. Тие остануваат кратки подолго време, што не е нормално.

Псоријаза

Псоријазата е генетско заболување кое влијае на површината на кожата, но исто така и на ткивата на голем број органи во телото што содржат епителни клетки. Оваа болест влијае и на ноктите. Тие добиваат жолта или кафеава боја, на нив се појавуваат и вдлабнатини. Понекогаш вдлабнатините може да станат бели.

Рак на кожата

Ракот на кожата, исто така, влијае на ноктите. Оваа болест може да се појави на голем број места. Ако забележите црни ленти на ноктите на раката, која најчесто ја користите, ова може да биде знак за меланом и се препорачува да се консултирате со специјалист. Кафеави дамки и структурни промени, исто така, може да укажуваат на тоа.

Проблеми со црниот дроб

Заболување на црниот дроб предизвикано од хепатитис Б или Ц, цироза и други заболувања на црниот дроб може да предизвикаат промени на ноктите. Тие стануваат лесно кршливи. Може да страдате и од чести габични инфекции на ноктите како резултат на заболување на црниот дроб.

Дијабетес

Со текот на времето, дијабетесот предизвикува секакви ефекти во организмот. Дијабетесот влијае на срцето, бубрезите, очите, нервниот систем, кожата. Ноктите, исто така, можат да бидат погодени од високи нивоа на шеќер во крвта. Тие стануваат многу кршливи, со бели дамки на нив.

Анемија

Недостаток на железо е најчеста причина за анемија. Анемичните луѓе имаат намален број на црвени крвни зрнца во организмот и намален проток на кислород во ткивата. Нивните нокти и кожа се светли,  но исто така кај нив ноктите се многу бели, тенки и кршливи.

*Овој текст не е наменет да прави дијагнози. Текстот е само од информативен карактер. Ако забележите промени на ноктите, консултирајте се со лекар.

Извор: az.jenata.bg

Онколог открива: Колку се опасни црвените бенки?