ВЕРОНИКА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Вероника е женско име со латинско потекло. Значењето на името е латинска форма на грчкото име „Berenice“ што значи победа, онаа што носи победа. 

Со ова име е поврзана библиската приказна дека Вероника била името на жената која го избришала Исус со марама при искачување на ридот со крстот. 

Нумеролошката вредност за името Вероника е 2. Личностите по име Вероника се нежни и мирни по природа. Тие имаат смирувачки ефект врз околината и секогаш се полни со зборови на утеха за другите.