Ви треба само лажица и чаша вода: Како да препознаете дали медот е вистински или лажен

Како можете да процените дали медот е вистински или не, ако не го купувате од проверен производител?

Раководител на Катедрата за биологија на Факултетот за ветеринарна медицина во Белград, проф. Зоран Станимировиќ открива за РТС на што треба да обрнете внимание при купувањето мед.

Како прво, погледнете ја цената, советува професорот Станимировиќ.

- Кога ќе дадете 500 динари за тегла мед, треба да знаете дека тоа не е мед. Реалната цена на медот денес треба да биде околу 1.000 или 1.200 динари - вели тој.

Но, има и продавачи кои ја покачуваат цената на „лажниот мед“ само за да ги убедат купувачите дека станува збор за вистински пчелен производ.

Што треба да знаеме при купување мед

Пред да одлучите да купите мед, можете да го тестирате.

- Медот од багрем се разликува од другите затоа што е полесен, со 20 проценти вода во него и 20 проценти полен. Има зеленикаво-жолта боја кога се гледа во однос на светлината. Кога ја вртите теглата, нежно проверете ја густината. Медот од багрем е потечен од медот од липа - објаснува проф. Станимировиќ.

Исто така, треба да следите како „оди“ меурот. Во медот од липа, меурот „оди“ побавно, додека кај вистинскиот мед од багрем, се формира сребрен круг.

- Кога ќе ја отвориме теглата, „конецот“ од истекувањето на медот не смее да се прекинува. Ако е прекинат, тоа веќе укажува на проблем - вели тој.

Тестот што може да открие дали медот е вистински или не е многу едноставен: земете лажица мед, па ставете ја во чаша вода. Вистинскиот мед тешко се отстранува од лажицата и се сместува на дното на чашата. За разлика од неа, фалсификатот ќе се раствори брзо и лесно

Пламен од свеќа и лажичка мед

Постои и друг начин да откриете дали медот што го купивте е вистински или лажен.

- Ако лесно ставиме мед во лажица и го загрееме на пламен на свеќа, медот ќе зоврие, но нема да се карамелизира, ниту ќе има мирис на шербет. Ако тоа се случи, тоа значи дека е додаден шеќер во него - објаснува проф. Станимировиќ.

Според него, важна карактеристика на медот е кристализацијата. Но, и тука треба да бидеме внимателни; вистинскиот мед ќе се кристализира во целата тегла, и ќе биде лажен само на дното.

(Извор: Телеграф.рс)


Фото: freepik.com