Витамини и минерали кои му се потребни на нашето тело за време на вирусни инфекции

За подобрување на имунитетот

Темата на имунитетот е секогаш актуелна во текот на есенските и зимските месеци, кога нашето тело е поранливо на настинки и грип, но и со сегашната состојба на пандемија на COVID-19.

Сè што е стрес, неухранетост и непридржување кон лична хигиена, хронични заболувања може да го намали нашиот имунитет. Затоа, важно е да вложиме максимални напори да ја зголемиме одбраната на телото.

Важно е да се консумира здрава храна, повеќе овошје и зеленчук, витамини и минерали што можат да му помогнат на нашето тело. Сезонските настинки и грипот го ослабнуваат нашиот имунитет. Погледнете кои хранливи материи ни се потребни за подобар имунитет.


Витамин Ц

Витаминот Ц е еден од најмоќните антиоксиданти кој се бори против слободните радикали и спречува оксидативно оштетување на клетките. Тој е протагонист во одржувањето на имунитетот. Стресот и инфекциите може да бидат причина за осиромашување на витамини на имуните клетки. Голем број на студии покажуваат дека редовното внесување на витамин Ц може да ја намали сериозноста на настинката и грипот, но и да го скрати времетраењето на респираторните инфекции.


Витамин Д

Како и витаминот Ц, се покажа дека витаминот Д го намалува времетраењето на грипот и другите хронични вирусни инфекции. Во текот на зимските месеци, нашето тело е дефицитарно со овој витамин. И тогаш тоа е поранливо на настинки и грип.

За да го зајакнеме нашиот имунитет, добро е да консумираме повеќе храна богата со витамин Д, како риба, јајца, печурки, јогурт, портокали.


Витамин Б6

Се наоѓа во храна, како што се леблебија, црн дроб, риба, пилешко, компир. Витаминот Б6 е потребен во нашето тело за најмалку 100 ензимски реакции, вклучително и метаболизам на протеини. Важно е за функцијата на мозокот, функционирањето на нервниот систем. Може да го намали ризикот од настинка и грип, а неговиот недостаток е поврзан со ослабен имунолошки систем и намалување на синтезата на серумски антитела. Сето ова нè прави подложни на грип и други респираторни инфекции.


Магнезиум

Магнезиумот е вклучен во над 600 ензимски реакции во човечкото тело. Благодарение на него одржуваме добар метаболизам, здрав нервен систем. Магнезиумот помага во формирањето на коските, здравјето на срцето, го намалува воспалението и го олеснува стресот, но исто така ни помага да се опоравиме побрзо за време на настинка и грип.

Некои студии покажуваат дека минералот игра клучна улога во регулирањето на имунолошкиот одговор на организмот. Спанаќот, киноата, црното чоколадо, црн грав, бадеми и кикиритки се храна која е богата со магнезиум.


Цинк

Како и витамините Ц и Д, цинкот е една од најважните хранливи материи што му се потребни на нашето тело за време на настинка и грип. Има силен ефект врз имунолошкиот систем. Експертите веруваат дека внесот на цинк може да го намали времетраењето на симптомите на инфекција, но исто така игра важна улога во подобрувањето на „комуникацијата“ помеѓу клетките во имунолошкиот систем. 

Храна преку која можете да ја добиете се морска храна, пченични микроб, семки од тиква, телешко, јагнешко месо, црниот дроб.


5 пијалоци за силен имунитет во време на коронавирус