Во Њујорк лечат пациенти со коронавирус со огромни дози на витамин Ц: Д-р Вебер за важноста на оваа терапија

Докторите во Њујорок на критичните пациенти заразени со коронавирус им даваат огромни дози на витамин Ц, а тактиката вели дека ваквата терапија им помогнала на пациентите во Кина.

Доктор Ендру Вебер, пулмолог, сподели дека тој на пациентите со тешка клиничка слика им давал 1500 милиграми витамин Ц милиграми, интравенско.

Тие пациенти примале дози на мочниот антиоксидант три или четити пати на ден, објасни пулмологот за „Њујрок Пост“.

Секоја доза е повеќе од 16 пати од препорачаната дневна доза на витаминот Ц, од Националниот институт за здравје.

За возрасен маж, дозволата е 90 милиграми, додека за жени 75 милигарми на ден.

Вебер вели дека оваа терапија се базира на експерименталните терапии правени врз пациенти со коронавирус во Шангај во Кина.

- Пациентите кои примаат витамин Ц значајно се подобри со состојбата од оние на кои не им е дадено доза на витамин Ц. Станува збор за витамин кој помага при борбата со вирусот, но не му е толку дадено до значење поради тоа што не е „силен лек“- објаснува тој.

Џејсон Молинет, спикер за „Нортвел' вели дека витаминот Ц е широко употребуван како терапија против коронавирусот во здравствениот ситем. Сепак, дозите се различни во зависност од состојбата на пациентот. Тоа е на одлука на клиниката.


Извор: Дејли Меил