Животот започнува со една свеќа на тортата, а, завршува со една свеќа без торта: Синот на Ѓорѓе Балашевиќ го расплака Балканот

Тој нè напушти пред неполни три месеци, но само физички. Делото што тој го создаде е поголемо од вечноста

Непрежалениот Ѓорѓе Балашевиќ вчера ќе наполнеше 68 години.

„Мали бели зец,мандарине и неки нови клинци“ се зборовите што најмногу се слушнале низ целиот регион, како дел од празникот на сите луѓе со добра волја - 11 мај, кога тој се роди.

Тој нè напушти пред неполни три месеци, но само физички. Делото што тој го создаде е поголемо од вечноста.

Денес социјалните мрежи се обоени со стиховите на Џоле, а синот на Алекс испрати и емотивна порака до легендарниот кантавтор.

„Како што рече, животот започнува со една свеќа на тортата, а, завршува со една свеќа без торта. Животот е таа линија помеѓу некои броеви и датуми што ни се важни, а вечноста се оние три точки што малку луѓе ги пишуваат ... Меѓу другото, ти ги напиша одамна. Чисто да те потсетам на твојот  роденден“, напиша Алекса покрај фотографијата со неговиот татко на која му подарува подарок. 


Тагата не стивнува. Заедно со неговите песни, книги и шеги, многумина пораснаа, се сакаа, се разделија, веруваа, се надеваа ... Не постои град во поранешна Југославија каде Ѓорѓе Балашевиќ не беше почестен, а во тие денови плоштадите беа полни со плишани играчки, цвеќиња и свеќи. Нови Сад беше најтажен.

Само неговото семејство и тмбурашите го испратија на неговото вечно почивалиште, како што тој сакаше. Подоцна, гробот се премести малку подалеку, во сенка на четинари. Неговото име е врежано на бело мермерно срце, меѓу два датуми каде линијата прави живот, а покрај него се и стиховите: „Без црно, белото не би вредело“.


Можеби ќе ве интересира:

Емотивен говор на Оливера Балашевиќ: За деновите кои се непростливо тешки за семејството на прерано починатиот „панонски морнар“