Зошто е важно да спиете од 1 до 3 часа по полноќ: Покрај имуниот и нервен систем се обновува уште една важна функција

Многумина од нас не го почитуваат одењето во кревет во времето што го препорачуваат лекарите. Несоница до доцна во ноќта, премногу или премалку часови сон, несоница, замор и други проблеми може да бидат предизвикани од неправилен сон и грижа за организмот. Експертите апелираат дека е многу важно организмот, умот и разумот да спијат од 1 до 3 часа по полноќ, бидејќи тоа го зајакнува нервниот, имунолошкиот и мускулниот систем.

Некои веруваат дека овој пат е поврзан со плимата и осеката, кои имаат многу поволно влијание врз мирот на нашето тело.

Легнување во кревет не треба да биде по 23 часот поради здравјето на организмот. Најдобро време за спиење е 22 часот и 6 наутро, сето тоа поради здравјето на организмот и чувството на одмор. Поточно, 22:10 часот е најдобро време да ги исклучите светлата и да го одморите телото.

Експертите тврдат дека во текот на ноќта имаме 5 фази на сон, поточно циклуси кои траат 90 минути и до 8 часа. За време на фазите на спиење / циклус имаме четири „не-РЕМ“ фази и една РЕМ фаза на спиење, кои се повторуваат во текот на ноќта додека не се разбудиме. Во првата фаза, сонот е најслаб, а во четвртата најдлабок, а последната фаза е она што го сонуваме, а потоа обично сме најблиску до состојбата на будење.

Во нашето тело постои биолошки часовник, поради што спиењето е особено важно. Во тој период, многу функции на организмот се обновуваат, а ние издвоивме како изгледа тој распоред.

21-22: телото ги елиминира токсините од имунолошкиот систем,

22-01: црниот дроб се обновува и ги елиминира токсините,

01-03: коскена срцевина прави крв,

03-05: белите дробови се обновуваат,

05-07: регенерација на дебелото црево и намалување на токсините.