НЕМОЈТЕ ДА ПИЕТЕ ВРЕЛ ЧАЈ: Кинезите знаат зошто

Добивај вести на Viber

Пиењето на врел чај може да го зголеми ризикот од рак на хранопроводикот.

Научниците од Кина утврдиле дека оние лица кој редовно пијат многу врел чај, веднаш откога ќе го стават во чаша, имаат 2-3 пати поголем ризик за настанување на рак на хранопровод од оние кои не пијат чај или кои пијат оладен чај. Затоа, кинескиот научен тим советува да се почека барем неколку минути чајот да се олади, пред да почне да се пие.

Сепак не е јасно како врелиот чај може да го поттикне развојот на ракот на хранопроводникот. Една од претпоставките е да честото пиење на врела течност ги оштетува клетките на слузницата на грлото и на хранопроводникот.

Некои други поранешни студии покажале дека врелата течност, вклучувајќи го тука чајот, кафето, и супата, може да го зголеми ризикот за рак на хранопроводникот и на желудникот. Сепак,  научници потенцираат дека зелениот чај е исклучително здрав напиток и ако се пие на умерена температура може да го намали ризикот за развој на некои видови на рак.