Ивана завршила два факултети за да му помогне на својот болен син: Никола се родил со 880 грама и 14 дијагнози, ги преживеал најтемните прогнози, но неговата борба допрва следи

Ивана Малиќ беше најсреќната жена кога пред единаесет години со сопругот Зоран го чекаа раѓањето на својот прв син - Никола. Без проблем ја носела бременоста, истрчала да им помогне на сите, а потоа се породила предвреме. Никола е роден во 29-та недела од бременоста, а при раѓањето имал само 880 грама.

Веднаш по раѓањето, Никола неколку пати бил реанимиран, веднаш бил интубиран и префрлен во инкубаторот во ИЗЗДИО Војводина на интензивна нега. Таму поминал речиси четири месеци. Чекајќи да му се стабилизира здравствената состојба, тој бил отпуштен дома со мноштво дијагнози. Поради високиот степен на крварење, Никола заболел и со леукомалација - омекнување на белата маса на мозокот. Има епилептични напади кои се контролираат со лекови и му е дијагностицирана церебрална парализа.

И покрај сето ова, Ивана Малиќ неговата мајка не се откажа. Таа роди уште две деца и во меѓувреме се запиша на студии за физиотерапија за да може што повеќе да му помогне на синот. Тогаш започнува нејзината лавовска борба за здравјето на Никола, која се уште трае. Таа борба и самопожртвуваност и ја донесоа титулата „Најдобра жена Блиц за 2021 година“.

Со многу труд, работа и вежби, Никола почнува да седи малку на тринаесет месеци. Сепак, следува нов шок. По магнетна резонанца на главата, на седумнаесет месеци Никола добил друга дијагноза - Денди Вокер синдром, односно хипоплазија, неразвиеност на малиот мозок. Сепак, тој успева да оди, прилично нестабилно, на две и пол години.

Никола го продолжува патот на новите тестови, каде е утврдено дека генетиката е сосема нормална и дека причина за состојбата на Никола е предвремено породување, односно оштетување на централниот нервен систем. Но, поради специфичноста на невролошкиот статус на Никола, единствена опција за лекување била говорно-јазичната патологија, се до овој момент кога клиниката во странство дала охрабрувачки прогнози за закрепнување на Никола.

Момчето на Ивана денес оди самостојно, брзо е, има потешкотии со учењето, вниманието, хиперактивноста и изразувањето емоции. Ништо не збори, но тој и мајка му најмногу се разбираат.

Ивана, која завршила студии по физијатрија и дефектологија, за да може што подобро да се грижи за својот Никола, во емисијата открила дека нејзиниот сакан син и рекол „мама“, што ја направило најсреќна.

На Никола му требаат средства за трансплантација на матични клетки, дефектолошки и логопедски третмани, третмани за сензорна интеграција, хидротерапија и дијагностички прегледи. Исто така, Никола во моментов зема лекови за имунодефициенција, лекови за панкреас, лекови за јувенилен артритис, како и лекови за стабилизирање на работата на мозокот кој претрпе бројни оштетувања.

Состојбата на Никола се подобрува, но сепак му е потребна терапија. Семејството успева да нарача дел од лекот преку фондацијата, а другиот дел од лекот го нарачуваат родителите на Никола од странство поради неможноста лекот да биде регистриран кај нас. Трошоците за овие лекови се на товар на родителите на Никола, а само еден лек што му е потребен чини 33.600 динари.

Состојбата на Никола е делумно стабилизирана, но сепак му е потребна терапија.

Фото: Приватна архива
Извор: Zena.blic.rs