Вашите деца секогаш сакаат да седат во вас: Научно објаснување - зошто е тоа така

За оние од нас кои веќе некое време работат од дома со мали деца, ова можеби не е ново, но  луѓе што неодамна работат од дома, веројатно забележале дека ниту еден мебел не е доволно добар, бидејќи вашето дете секогаш може да седне на вас наместо на кауч.
 Децата секогаш сакаат да бидат во ваша близина - особено кога се обидувате да работите. Зошто се толку опседнати со вас?

Па, причината ќе ве натера да се чувствувате малку виновни за целата „нервоза“ што ја чувствувате додека децата се меткаат околу вас. Д-р Елизабет Бергер, психијатар за деца и автор на „Воспитување деца со карактер“, кажува за Ромпер дека е прилично едноставно, „децата само те сакаат“.

Од друга страна, добро е и за нив. „Здраво е децата да сакаат да седат на своите родители - тие бараат љубов, топлина, гушкање, физичка врска и сакаат да им се посвети внимание“, раскажува лиценциран терапевт за семејство, Кејти Зискин, за Ромпер. Таа исто така вели дека тие бараат внимание и тоа го искажуваат така што ќе седнат на скутот кај возрасните.

Исто така, тоа е примарен начин за луѓе и животни да се поврзуваат едни со други, според д-р Лора Вогел, лиценциран психолог и директор на терапевтски услуги во Институтот Моментус во Далас. И ова започнува веднаш штом ќе се родат. „Кога децата се новороденчиња, го поминуваат времето во нашите раце и скутови. Ова интимно време заедно е кога децата се хранат, забавуваат и утешуваат. Нашите скутови стануваат безбеден простор поврзан со топлина, љубовни емоции. Тука децата учат да ги смират своите тела и емоциите. Гледаме дека децата се враќаат во  нашите скутови како начин за поврзување, за доверба “, вели таа.

Вогел додава дека поголемиот дел од времето, причините што нашите деца постојано се обидуваат да дојдат во нас се очигледни. Но, има и случаи кога тоа е помалку очигледно, што ги тера родителите да се чувствуваат малку исфрустрирани. Вогел вели дека има позитивни начини да се пренасочи нивното однесување и таа вели дека е важно прво да размислите за возраста на вашето дете. Ако се под 3-годишна возраст, навистина им требаат овие моменти на поврзаност, вели Вогел. „Тие сè уште учат како да се справат со сопствените емоции и треба возрасно лице да ги поддржи“.

Но, додека вашето дете расте, Вогел вели дека има начини да им се обезбеди ова уверување и поврзаност,додека сè уште учат за личниот простор. „Еден од пристапите е едноставно да кажете: Мојот скут не е за да седнеш во мене, може да седнеш до мене.’ Но сепак, навистина фокусирајте се на вашето дете. Прегрнете ги, направете контакт со очи, насмевнете се. Ако ги пренасочите да седат до вас и потоа продолжите да правите нешто, без да им обрнете внимание, природно е детето да бара внимание - што значи, веројатно ќе лази во вашиот скут “, вели Вогел.

Ако родителот го кара своето дете затоа што ползи во неговиот скут, обично се создава дете кое се чувствува збунето, вознемирено и можеби дури и исплашено. И што сакаат децата кога се чувствуваат вака? Врска со нивните родители. Значи, фрустрираната редирекција всушност може да ја зголеми желбата на детето да биде во нас “. 

Доколку ги оставите децата да седат во скутот, на крајот ќе сакаат поголема независност и ќе научат да се саморегулираат, според Вогел. Оваа промена во однесувањето обично се случува кога имаат 3 или 4 години, но таа вели: „Има и периоди кога повозрасните деца ќе ги бараат нашите скутови. Ова обично се случува пред спиење. Исто така, постојат индивидуални разлики во однос на тоа колку долго децата ќе ја сакаат оваа врска “.

Бергер вели дека е тотално нормално и здраво, иако понекогаш е многу за родител кој е уморен. „Односите со децата - се двонасочни улици. Децата заслужуваат да бидат третирани со почит и да им се објаснува најпријателски“.

извор: Romper