31 изрека на Буда: Нема да бидете казнети за вашиот гнев, ќе бидете казнети од вашиот гнев!

Она што сме ние е резултат на она што го мислиме. Умот е сè. Она што го мислиме е она што стануваме.

Она што го рекол Буда е исто толку релевантно денес како и пред 2.500 години, кога одел по Земјата.

Буда буквално значи „буден“, „оној кој е буден“ и се однесува на Сидарта Гаутама, индиски мудрец/светец/божествена личност која живеела околу 500 п.н.е., која доживеала просветлување и ги научила луѓето како да го постигнат тоа.

Буда или просветлен, сепак, може да стане секој кој целосно се ослободува од сите карактерни нечистотии, приврзаност и ментални пречки, кој се буди од сонот на незнаењето и на тој начин ја сфаќа вистинската природа на светот, универзумот, просторот воопшто, времето, самиот себе, живите суштества околу него.

Има многу изреки на Буда кои се запишани за идните генерации и денес со големо внимание се читаат низ целиот свет, не само кај оние кои ја прифатиле оваа религиозна филозофија.

Еве некои од нив:

1. Она што сме е резултат на она што го мислиме. Умот е сè. Она што го мислиме е она што стануваме.

2. Злата ги предизвикува умот. Ако се предомислиме, дали злосторствата можат да опстанат?

3. Илјадници свеќи може да се запалат со една свеќа, без да се скрати животниот век на таа свеќа. Среќата никогаш не се намалува со споделување.

4. Не живејте во минатото, не фантазирајте за иднината, концентрирајте го умот само на сегашниот момент.

5. Без разлика колку свети зборови читате, колку пати и да ги изговорите, каква корист имаат ако не постапите по нив?

6. Кој живеел мудро не се плаши ни од смртта.

7. Мирот доаѓа одвнатре. Не го барајте надвор.

8. На небото нема разлика помеѓу исток и запад. Луѓето прават разлика во сопствениот ум и потоа веруваат дека е вистина.

9. Кога би можеле јасно да го видиме чудото на еден цвет, целиот наш живот би се променил.

10. Единствениот вистински неуспех во животот е да не бидете верни на она што знаете дека е правилно.

11. Нема да бидете казнети за вашиот гнев, ќе бидете казнети со вашиот гнев.

12. Вие самите, како и сè друго во целиот универзум, заслужувате љубов и наклонетост.

13. Три работи не можат долго да се кријат: сонцето, месечината и вистината.

14. Оној кој се ослободува од горчливи и навредливи мисли, сигурно ќе најде мир.

15. Да се ​​разбере сè значи да се прости сè.

16. Кога умот е чист, среќата доаѓа како сенка што никогаш не заминува.

17. Не можете да патувате додека самите не станете пат.

18. Кога ќе сфатите колку е сè совршено, ќе ја фрлите главата назад и ќе се насмеете до небото.

19. Бокалот се полни капка по капка.

20. Не верувајте во ништо, без разлика каде сте го прочитале или кој го кажал, дури и ако јас гсум го кажав, ако тоа не се согласува со вашиот здрав разум.

21. Кучето не се смета за добро куче ако добро лае. Човекот не се смета за добар човек ако добро зборува.

22. Ништо не е посмртоносно од навиката на сомнеж. Сомнежот ги дели луѓето. Тоа е отров кој ги уништува пријателствата и ги уништува пријатните врски. Тоа е трн што иритира и боли; тоа е меч кој убива.

23. Патот не е на небото. Патот е во срцето.

24. Имајте сочувство за сите живи суштества, богати и сиромашни подеднакво. Секој има свое страдање. Некои страдаат многу, некои премалку.

25. Научете ги луѓето на овие три вистини: великодушното срце, љубезниот збор и животот на служба и сочувство се работите кои го обновуваат човештвото.

26. Целата тајна на постоењето е да немаш страв. Никогаш не плашете се од тоа што ќе ви се случи, никогаш не зависете од никого. Само кога ќе ја одбиете секаква помош, ќе бидете вистински ослободени.

27. Никој не може да нè спаси освен нас самите. Никој нема и никој не може. Патот мораме сами да го одиме.

28. Освојувањето на себе е поголема задача отколку освојувањето на другите.

29. Ваша работа е да ја откриете својата работа и потоа да и се посветите со целото срце.

30. Подобро од илјада празни зборови е еден збор што носи мир.

31. Омразата никогаш не завршува преку омразата. Омразата завршува преку љубовта. Ова е непроменлив закон.

Извор: alternativenaformacije.com