5 непредвидиливи начини на кои ќерката го менува животот на мајката

Дали отсекогаш си сакала да бидеш мајка на девојче? Можеш ли да замислиш како ќе се промени твојот живот кога таа ќе пристигне?

Ние истакнавме пет факти во кои мајката на секоја девојка ќе се препознае. Тие ќе ви дадат одговор на прашањето како раѓањето на ќерка го менува животот.

Го ублажува темпераментот на мајката

Дали забележа дека раѓањето на твојата ќерка на чуден и неочекуван начин те смири? Тоа дејствува како седатив. Стануваме благи, и покрај непредвидливоста што не чека. Ќерката се чини дека скротува. Желбата таа да порасне во стабилна и силна девојка, дури и жена, нѐ тера да ја испитаме секоја одлука што некогаш сме ја донеле. Поради тоа, ние ја прифаќаме одговорноста за нашите постапки, се однесуваме мирно кон себе и си простуваме.


Ќерката освестува

Многу жени се борат да се прифатат себе си и нивните тела за време на растот и зрелоста. Ние секогаш сакаме неколку килограми помалку, помал нос, поголеми гради, подолги нозе, листата на желби е бесконечна. Ние не сме нежни кон себе си. Потоа доаѓа твојата ќерка. Наскоро сме облеани од сознанието дека таа нѐ набљудува и сака да не имитира во сè. Фактот дека таа може да ги прифати нашите лоши облици, трогнува. Бидејќи болна е мислата дека таа може да биде толку жестока и нељубезна кон себе. Ова е последното нешто што мајка би го посакала за својата ќерка.


Ќерката ја прави мајката повнимателна

Повеќето жени се свесни за непријатните околности што ги донесува светот. Несогласувањата за кои зборуваме се родени само врз основа на нашиот пол. Можеби некогаш сте биле жртва на нечии остри размислување и критика врз основа на тоа дека сте жена. Се надеваме дека успеавте да се изборите со сите и дека продолживте да живеете како храбри поединци способни да го изразат своето мислење без страв. 

Кога ќе добиеме ќерка и го набљудуваме секој чекор од нејзиното одгледување, како таа расте, нашиот страв расте. Тоа не е страв за нас, туку за неа. Се плашиме од светот во кој расте. Се плашиме од катастрофалните статистики што ни доаѓаат од сите страни. Се плашиме од вознемирување, малтретирање и силување. Стравот што го чувствуваме сега како мајка е страв што никогаш порано не сме го доживеавме.


Ќерката предизвикува позитивен бес

Стравот предизвикува позитивен бес кај мама. Можеби не се грижевте премногу за правата на жените или не се боревте за нив, но сега сè е поинаку. Мајките се борат и поддржуваат со целите свои срца за еднаквост на платите за жените и мажите, целосна еднаквост на работа и насекаде. Мајчинството дава поширока слика за тоа што значи да се биде жена. Овој природен инстинкт на мајката-лав е сега во полна сила и вашата ќерка ви даде отскочна даска за борба за подобар свет.


Ќерката ја прави својата мајка храбра

Дури и ако мислевте дека сте бестрашни, раѓањето на ќерката ќе ви го покаже токму спротивното. Си грешела. Се сеќавате на сите оние моменти кога им дозволивте на другите да докажат дека се во право, а вие кимнавте со главата, за да не бидете навредени. Ги пуштивте луѓето да ве повредат и да заминат. Вие избегнавте конфликт по секоја цена.

Нема повеќе. Доста е. Ова не е модел на храброст што секој од нас сака да го преземе нејзината ќерка. Значи, треба да зборуваме гласно и јасно, да го решиме секој неправеден процес, да поставуваме граници и да бараме подобро.

Како никогаш досега, по доаѓањето на ќерката, ние се бориме за постигнување на долгорочни цели. Ние ризикуваме затоа што сакаме да бидеме пример за храбра жена за нашите ќерки. Ние сакаме да знаат како изгледа и што прави жената, што не се откажува од нејзините соништа.