Ако сте прележале ковид, најлошто не поминало: Еве што мора да знаете за постковид синдромот-за да реагирате на време!

Како што лекарите дознаваат се повеќе и повеќе за Ковид 19, станува се појасно дека се работи за подмолна болест. Инфекцијата остава последици врз целиот организам, па на пациентите се почесто им се дијагностицира „пост ковид синдром“.

Сведоци сме во последниве месеци дека луѓето кои страдале од инфекција со ковид, неговата блага, умерена или тешка форма - имаат придружни симптоми на инфекција со недели, па и месеци, кои не се занемарливи, а некои од нив можат да бидат многу опасни.

Закрепнувањето по инфекција со ковид, кај голем број луѓе, трае многу долго, а периодот на закрепнување може да се продолжи до неколку месеци, додека телото не се врати во форма.

По инфекцијата со Ковид, луѓето обично чувствуваат замор, отежнато дишење, малаксаност, чести главоболки, дигестивни проблеми... Но, има и многу потешки и опасни симптоми, кои се нарекуваат пост ковид синдром, се наведува на веб-страницата на Институтот за Заштита на студентите.

Симптомите поврзани со овој синдром не се наивни - го отежнуваат функционирањето на дневна основа и траат со недели. Интересно е што синдромот пост ковид 19 не се јавува само кај луѓе кои имале потешка форма на болеста, туку често се забележува и кај луѓе кои имале блага форма.

Механизмот на долгорочните ефекти на САРС-КоВ-2 врз здравјето на луѓето сè уште е нејасен. Логично е да се мисли дека главната причина за долгото траење на симптомите поврзани со синдромот пост-ковид 19 е всушност латентна инфекција во телото што доведува до продолжен имунолошки одговор на телото.

Силата на нашиот имунолошки систем е огромна. Во речиси 95% од случаите, успешно го победува САРС-КоВ-2, кој освен во исклучителни случаи, не успева да ги помине природните бариери на нашето тело, како на пр. носната и оралната мукоза.

Но, со „распаѓањето“ на првата линија на одбрана, битката продолжува, а организмот ја активира следната фаза на вроден (неспецифичен) имунитет, која ја започнуваат клетките како макрофагите и Т-лимфоцитите откако ќе дојдат од околното ткиво или циркулација до местото на инфекција. Од друга страна, вирусната инфекција обично резултира со клеточна смрт и размножување на вирусот, а локално ослободените цитокини дополнително активираат повеќе клетки со цел директно да го неутрализираат вирусот и да ги отстранат остатоците од распаднати клетки (фагоцитоза). За оптимално функционирање на овие одбранбени линии, важни се добрите животни навики, здравиот начин на живот и адекватното внесување на сите потребни заштитни материи (витамини, минерали) со цел да се „зајакне“ имунитетот.

Следната линија на одбрана го активира системот на специфичен имунитет со доминантни механизми на создавање специфични антитела и цитотоксични лимфоцити, кои треба да ни обезбедат брза и соодветна заштита кога повторно ќе се сретнеме со вирусот во иднина.

За жал, реакцијата на нашиот имунолошки систем во борбата против САРС-КоВ-2 може да стане неконтролирана и прекумерна, што е главен фактор за активирање на низата од промени што може да доведат до системско оштетување на повеќе органи и смрт. Повеќето пациенти сепак успешно ја надминуваат инфекцијата, но, за жал, голем број од нив имаат одредени последици во вид на прогресивно оштетување на различни органи, а одреден дел имаат симптоми и знаци на т.н. пост КОВИД синдроми кои значително влијаат на квалитетот на животот.

Разбирањето на опсегот на симптоми поврзани со синдромот на постковид 19 е невозможно без да се знаат ефектите на вирусот САРС-КоВ-2 врз малите крвни садови и врз процесите на згрутчување на крвта. Целата каскада на процеси поврзани со горенаведеното доведува до нарушување на микроциркулацијата на практично сите органи, а во најдраматични случаи до манифестација на белодробна емболија или мозочен удар.

Најчестите симптоми кои се јавуваат кај пациенти по таканаречената блага и умерено акутна фаза на ковид 19, која е најчеста кај младата возрасна популација, вклучително и студенти, вклучуваат продолжено губење или изменето чувство за вкус и мирис, хроничен замор, малаксаност, недостаток на здив, болка или стегање во градите, палпитации/тахикардија, нарушувања на меморијата и концентрацијата, ноќно потење, болки во мускулите и зглобовите, главоболки.

Резултатите од студијата од Италија покажаа дека два месеци по првите симптоми на ковид 19, само 12,6% од луѓето биле без никакви симптоми, 32% од испитаниците имале еден до два симптоми, додека 55% од нив имале три или повеќе симптоми. Авторите на студијата ги наведуваат како најчести симптоми општа слабост што се појавила кај 53,1% од испитаниците, субјективно чувство на отежнато дишење (диспнеа) кај 43,4% од испитаниците, болки во зглобовите кај 27,3%, додека болка во градите постоела кај 21, 7 % од испитаниците. Утврдено е и постоењето на последици врз артериите и во крвниот систем, како што се формирање на згрутчување на крвта и проблеми со длабоките венски системи.

Најчестите симптоми забележани кај луѓето кои имале ковид 19 се поврзани со респираторниот систем и се манифестираат како субјективно чувство на отежнато дишење, болка во градите или сува кашлица, иако стандардните дијагностички процедури не ја попречуваат структурата или функцијата на белите дробови.

Ефектот на САРС-КоВ-2 врз срцето е предмет на бројни дискусии, особено поврзани со враќањето на спортистите на спортските терени по Ковид 19, додека знаци на акутен миокардитис (миокардитис) постојат само кај 1,4% од спортистите. Претходно објавените резултати од магнетна резонанца на млади спортисти кои го победиле Ковид 19 се во спротивност со штотуку споменатите резултати, а авторите на таа статија откриле дека кај скоро 40% од нивните испитаници има срцево оштетување, најчесто перикардитис (воспаление на слузницата на срцевиот мускул).

Од друга страна, невролошките симптоми (главоболка, несоница, потење, дисфункција на кранијалните нерви, нарушувања на меморијата, внимание, перцепција на конвулзии, парализа итн.) се исто така со висока фреквенција и претставуваат значителен проблем кај луѓето кои го преживеале Ковид 19. Неодамна објавениот труд ја анализираше помладата популација на луѓе кои ја преживеале инфекцијата и откри дека 78% од пациентите дури три месеци по излегувањето од акутната фаза на болеста имаат благи когнитивни потешкотии, вклучувајќи дефицит во меморијата, вниманието, перцепцијата итн. фреквенцијата и широкиот опсег на невролошки симптоми се повеќе се опишуваат како посебен ентитет- невролошки пост-Ковид синдром.

Покрај горенаведеното, забележани се бројни состојби во областа на психијатријата, како што се синдроми слични на деменција, анксиозност, депресија и ПТСН.

Поради горенаведеното, бројни здравствени системи ширум светот почнаа да формираат мултидисциплинарни тимови од експерти кои ќе се грижат за пациентите со постковид 19 синдром и на тој начин ќе им овозможат сеопфатен дијагностички пристап, навремено спречување на компликации и оптимален третман.


Извор: stil.kurir.rs