Ако ве убоди опасната виолетова медуза која демне во Грција: Д-р Јелена советува што да направите

фото: TV Prva / youtube

Во емисијата „Јутро“ на српска Прва телевизија, д-р Јелена Божиќ, дерматолог открива како изгледаат симптомите и компликациите кои се појавуваат по 15 дена доколку ве убоди виолетовата медуза и што да направите.

Еден од најсмртоносните видови медузи се појави во Јонското и Егејското Море. Се започна пред десетина дена, кога од Кефалонија, Закинтос, Паксос, Антипаксос, Крф и Пелопонез почнаа да пристигнуваат предупредувања дека се забележани јата опасни медузи.

Опасност на грчкиот брег, предвидуваат дека ќе се појави и во Црна Гора: Виолетовата медуза предизвикува парализирачка болка

„Треба да знаеме дека медузата има бројни микроб клетки кои се концентрирани главно околу устата и на пипалата. Во тие герминативни клетки има капсули и нишка во нив. Преку оваа нишка исфрлаат трн кој продира во кожата на жртвата, односно личноста и така вбризгува парализирачки отров. Ако медузата нè убоди, чувствуваме нешто што е слично на изгореница - чувство на топлина, чешање, црвенило, оток. Меѓутоа, нејзиниот убод е сличен на убодот од пчела, а нашата реакција е чувство дека сме изгорени“, објаснува д-р Божиќ.

Колку е опасен убодот?

„Убодите од медуза се опасни во зависност од тоа колку години има лицето кое имало контакт со медузата и каква е неговата здравствена состојба. Зависи од видот, бројот на медузата и должината на контактот со медузата, така што можеме да заклучиме дека децата и постарите, оние кои имаат болести се поподложни на посериозни реакции“, открива докторката.

Симптоми и последици

„Првата реакција е чувство на печење, топлина, црвенило и отекување на кожата. Чувствуваме прободувачка болка која се шири низ местото на убодот. Иако многу убоди поминуваат без помош на лекар, има компликации кои се јавуваат од 10 до 15 дена по убодот“, рече докторката.

„Овие вообичаени реакции интензивно траат следните неколку часа. Црвенилото треба да се намали, да се повлече во следните 24 часа, но може да остане 10 до 15 дена. Ако тоа се случи, тогаш треба да посетиме лекар. се појавува осип по целото тело, на кожата се појавуваат плускавци. Медузата ослободува парализирачки токсини кои подоцна го активираат имунолошкиот систем.

Во некои случаи, веднаш по убодот или неколку часа после тоа, доаѓа до нарушување на свеста, вртоглавица, болки во стомакот, болки во градите, гадење, повраќање. Тогаш ни треба итна медицинска помош, бидејќи можно е да ни треба реанимација, болничко лекување или употреба на противотрови“, објаснува дерматологот.

Прва помош

Со пинцета, никако со раце, се вадат трњата од местото на убодот и потоа повредениот дел од телото се потопува во топла вода.Температурата е од 43 до 45 степени. Отровот на медузата е термолабилен и на таа температура се разградува. Ќе ја тестирате температурата со ставање на вода до подлактицата.Таа мора да биде топла, а не врела. Делот од телото треба да се потопи 45 минути за да се распадне отровот“, открива докторката и додава:

„Убодот не треба да се чеша со нокт или рака, бидејќи се уште е отровен. Не треба да се потопува во човечка урина, нити да се плакне со течна или морска вода, амонијак, оцет. Не треба да се преврзува, не се трие со крпа. Никаков притисок не смее да се прави на тоа место, бидејќи тогаш трњето продолжуваат да го расфрлаат отровот низ телото“, предупредува докторката, пренесува „Мондо“.

извор:zenablic