Адвокатот Тома Фила за исчезнувањето на Данка: Ова е можно сценарио-една работа треба добро да се истражи

Тома Фила, угледен белградски адвокат, за Мондо го коментираше случајот со исчезнатата Данка Илиќ, по која се трага од вторникот, кога исчезна во Бањско Поље, кај Бор.

Овој познат адвокат смета дека МУП дало се од себе и се уште го прави тоа. 

„Малата Данка нема ни две години, а за 15 минути изгледа не може да оди предалеку, се сомневам дека нема да ја најдат таму, а не знам каде ќе ја најдат.. “, изјави загрижениот адвокат Фила за Мондо.

Информацијата дека на имотот каде исчезна Данка Илиќ е пронајдена јама поврзана со локален рудник, со доза на сомнеж ја коментира адвокатот Фила.

„Не е тунел, туку канал за наводнување“, посочи Тома Фила и додаде дека доколку детето било таму немало да биде оддалечено повеќе од 500 метри или еден километар од местото на исчезнување.

Она што го загрижува почитуваниот адвокат е можноста Данка Илиќ да е однесена преку границата со Србија. „Родителите треба добро да се испитаат ... Источна Србија е чудна, можеби дури и ја преминала границата со некого, ако некој ја киднапирал. Се работи за некаков криминал“, вели Тома Фила.

За жал на крајот, Фила изразува сомнеж околу пронаоѓањето на девојчето. „Не верувам дека некогаш ќе ја најдат, бидејќи ако сега не ја најдат, мртва или жива, не дај Боже, сè изгледа како трговија со деца“, заклучил Тома Фила.

Да потсетиме, Данка Илиќ (2) исчезнала во градот Бањско Поље, кај Бор, во вторникот околу 13 часот и 45 минути додека си играла со мајка си и една година постариот брат пред објектот.

„Живееме во Бор. Ги донесов да трчаат наоколу и да се прошетаат. Моите родители се од тука и јас често престојував таму како мала“, вели мајката на Данка, Ивана. „Кога се свртев, ја немаше. Уште нема две години, во мај ќе наполни две години. Уште не зборува. Ја викав, викав, но таа не ми одговори. Има едно шумичка во близина. Му се молам на Бога да ја нема што е можно поскоро да ја најдеме“ , изјави тогаш мајката на исчезнатото девојче.

Полицијата за прв пат го активираше системот „Најди ме“ (Amber Alert) со кој јавноста итно се информира за исчезнување на дете.