Баба не сака да ги чува внуците ако ќерката не ѝ плати: „Па не сум јас дадилката, не ми паѓа на памет!“

Бабите и дедовците се добро позната „служба за чување деца на внуци“. И тие се навистина голема помош за нивните деца и внуци се разбира. Тие се таму за да помогнат доколку е потребно и таа помош и поддршка треба да се ценат. Меѓутоа, една баба има ултиматум да ги чува внуците безбедни. Што бараше, откри нејзината ќерка. Мислењата за таа приказна се целосно поделени, некои се на страната на бабата, а некои сметаат дека таа греши.

„Отсекогаш се потпирав на мајка ми кога требаше да ги чува внуците во последен момент. Но, сега таа бара паричен надомест за да ги чува внуците, нешто што јас како самохрана мајка во моментов не можам да си го дозволам. Нејзе ѝ плаќам, но не можам да го направам тоа за сите што чуваат деца. Tаа рече дека не е бебиситерка и дека повеќе не мисли да ми помага“, напишала ќерката.

Некои веруваат дека бабата е во право. Сепак, многу од нив велат дека треба да и помогне на ќерка си, особено што таа нема средства да и плати, а е и самохран родител, што е исклучително важно за целата приказна.

„Потполно разбирам низ што поминувате бидејќи и самата сум самохрана мајка, па родителите често ми помагаат кога имам обврски кои не можам да ги одложам, а не можам да го носам детето со себе. Жал ми е што поминуваш низ ова, особено затоа што мајка ти треба да ти биде најголем поддржувач, а не да ти ја отежнува и онака тешката ситуација“, напиша една жена на Редит.

Фото: Freepik.com
Извор: Zena.blic.rs