Бебе со бројаница на раката ги крена на нозе сите родители: Педијатар објаснува зошто ова е опасно за малите деца

Неодамна беше објавен твит со кој се започна дебата за тоа дали бебето треба да носи бројаница, односно црвен конец околу раката.

А корисникот кој прв ја објави сликата на мрежите во описот го напиша следново: Од десетте бебиња чии слики ми ги испративте, девет имаат бројаница... Не претерувам... И затоа апелирам со сите мајки! ПРЕСТАНЕТЕ ДА ИМ СТАВАТЕ БРОЈАНИЦИ НА РАЦЕТЕ! ТОА ПРЕЧИ НА НИВНАТА МОБИЛНОСТ! На оваа слика можете да ја видите разликата во положбата на поставување на подот и отворање на раката (и не отворање на раката). Не му давајте на детето стимулација на раката што не му е потребна, бидејќи таа рака ќе се движи поинаку од природно! И тоа не ви треба! П.С. Од перспектива на православието, бројаницата служи за броење молитви, а сигурна сум дека бебињата не го прават тоа.

View this post on Instagram

A post shared by(@hristina_fiziomama)


Кавги и во коментарите

Мислењата на родителите се поделени, па коментираат:

„Не сум ставила ништо на моето дете, не затоа што мислам дека не е потребно, туку едноставно не сакав да ставам. Секој родител има право да го воспитува своето дете како што сака и да прави што сака, не е наше да напаѓаме.“

„Да, бројаницата или конецот влијае на подвижноста на раката и е штетна за детето, но затоа е здраво мачката или кучето да спие со бебето, дури и ако детето ги бакнува или ги става шепите во нивната уста, нема поздрава средина“.

„Моите деца пораснаа без конци и бројаници. Во здрави, вистински луѓе. Кога сакаа бројаници и крстови, самите купуваа и носеа, но беа возрасни.“

„Еден свештеник, пред почетокот на крштевката, неодамна прво му го извадил црвениот конец од раката на едно бебе, го фрлил на подот од црквата и го згазил, дури мислам дека се работи за епископ на СПЦ. Извлечете сами заклучоци.“

„Не е ништо ако носиш нешто на рака, како украс. Ама е големо суеверие и глупост, да веруваш дека обичен конец, но само во црвена боја, штити од не знам какви магии!? Тоа е глупост што се пренесува од колено на колено.“

Педијатар: Децата може да се повредат

- Сметам дека до првата година, па и подоцна, децата не треба да носат никакви алки, бројаници, ѓердани, па дури и обетки. Како прво, поради можноста за самоповредување, знаете, детето може да голтне некој дел од таа бројаница или да му се појави осип на кожата затоа што се навлажнува и се собираат бактерии, освен тоа, децата често ги ставаат рацете во нивната усти, а може и многу да си стегаат, да ги гребат, може да го повредат окото...

Мој совет е да го избегнувате, дури мислам дека треба да се избегнуваат лигавчиња во текот на денот, нека се извалка детето, нека биде дете, зошто треба да го ограничува нешто околу вратот преку ден - објаснува педијатарката Драгана Ристиќ за „жена.рс“.

Извор: zena.blic.rs