Британски научници докажуваа: Редовниот секс е добар за жените

Британски научници докажуваа: Редовниот секс е добар за жените

Новата студија на британските научници ги открива ефектите од редовниот секс врз жените.

Студијата беше спроведена со учество на 3000 дами во САД.

Според студијата на специјалистите од "University college" во Лондон, сексот барем еднаш неделно го намалува ризикот од рана менопауза, во споредба со жените кои поретко имаат интимни односи со својот партнер.

Волонтерките кои пријавиле дека имаат честа сексуална активност што вклучува сексуален однос, орален секс или мастурбација, ризикот од рана менопауза е помал за 28%.

„Ако жената нема секс и мала е веројатноста да забремени, нејзиното тело„ избира “да не инвестира во овулацијата затоа што тоа би било бессмисленоо“, објаснува Меган Арот од истражувачкиот тим.

Истражувачите посочуваат дека жените се повеќе подложни на заболувања за време на овулацијата, бидејќи нивниот имунолошки систем ослабнува во овој период.

„Менопаузата е неизбежна за жените и нема интервенција во однесувањето што може да го спречи. Резултатите од оваа студија, сепак, покажуваат дека времето на нејзиното започнување може да се прилагоди/одложи“, велат експертите од"University college".