ЦЕНИТЕ НА СТАНОВИТЕ ВО СВЕТОТ ВЕЌЕ НЕМА ДА ПАЃАТ, СЛЕДИ ПРЕСВРТ: Еве каде ќе можете да купите евтини станови и до кога

Широко распространетиот пад на глобалните цени на недвижностите што ги погоди развиените економии во голема мера се намалува, според анализата на податоците на ОЕЦД, што ги поттикна економистите да предвидат дека најдлабокиот пад на станбените објекти во последните 10 години достигнал точка на пресврт.

Во 37-те индустријализирани земји на ОЕЦД, номиналните цени на куќите се зголемија за 2,1 отсто во третиот квартал од 2023 година во споредба со претходните три месеци и во споредба со стагнацијата на почетокот на минатата година. Околу една третина од тие земји пријавија квартален пад во последните три месеци од 2023 година.

Аналитичарите посочуваат дека најновите податоци сугерираат дека падот на цените на куќите сега го допре дното во повеќето земји и дека на пат е нагорна корекција на цените. Цените на становите паднаа на крајот на 2022 година, откако централните банки агресивно ги зголемија каматните стапки за да ја ограничат инфлацијата, пренесува порталот Бизнис.

Тој пад веќе е ублажен или дури и обратен во многу економии, бидејќи се очекува централните банки да ги намалат трошоците за задолжување, а намалената понуда на недвижен имот придонесува за растот на цените. Ова е причината зошто реалните цени на становите во земјите на ОЕЦД се вратија на раст во последниот квартал од минатата година.


Повеќе на Фактор.мк