Д-р Душанов: Децата се во катастрофална состојба, ќе биде полошо со годините

Податоците за здравствената состојба на децата во Регионов воопшто не охрабруваат бидејќи тие покажуваат дека учениците и адолесцентите се повеќе дебели, имаат дијабетес и висок крвен притисок и се повеќе склони кон депресија. Педијатарот Славко Душанов открива што се сменило во последните петнаесетина години.


Најновите податоци на Институтот за јавно здравје на Србија велат дека секое трето дете во Србија е дебело. Во последните 20 години процентот на дебелина во Србија е зголемен за 60 проценти, а околу 43 проценти од децата консумираат слатки секој ден. Од друга страна, помалку од 20 проценти од децата имаат навика да јадат едно овошје на ден, додека четвртина од сите ученици јадат слатки неколку пати на ден. Податоците исто така велат дека во последните 20 години, како последица на недоволната физичка активност и лошата исхрана, бројот на деца со дијабетес е зголемен, а искривениот рбет на децата е проблем - и тоа трае со децении.

Овие мрачни податоци за порталот
nova.rs ги потврдува и педијатарот Славко Душанов. Врз основа на големото искуство во лекувањето на децата, тој наведува колку се сменила ситуацијата во последните петнаесет години.

„Метаболниот синдром порано беше резервиран за возрасни, за луѓе кои имаат висок крвен притисок, кои имаат висок шеќер во крвта, се дебели и кои се кандидати за дијабетес тип 2. Претходно, кога метаболичкиот синдром првпат се појави како знак на дијабетес тип 2 , ова не беше случај со деца. А сега во последниве години станува почеста кај децата. Значи, децата во адолесценција веќе ги имаат сите овие индикатори, исто како и возрасните, и тие се кандидати за дијабетес тип 2 “.

„Тој дијабетес е во пораст поради преоптоварениот панкреас, што е така поради лошата исхрана и дебелината и затоа што децата се сè помалку активни. Значи, за некој да добие метаболички синдром, треба да биде дебел, да има хипертензија и зголемен шеќер, а децата денес го имаат тоа попрецизно затоа што слабо јадат и затоа што не се движат доволно “.

Лекарот исто така објаснува зошто физичката активност е на прво место, дури и пред здравата исхрана.

„И покрај тоа што не јадете здраво и се движите, ќе ги потрошите тие лоши калории и ќе има помалку штета, нема да бидете дебели. А, ако не се движите, тоа е број еден фактор на ризик за кардиоваскуларни болести и дебелина “.

Тој се осврна и на оние официјални податоци од пред 15-20 години за искривен рбет кај децата и ги посочи можните последици по здравјето како резултат на недостаток на физичка активност.

„Таа последица е, пред сè, од неправилно држење на телото. Кога правиме систематски прегледи, голем број деца, дури 70 проценти од нив, според нашите податоци, имаат неправилно држење на телото. Ова значи дека нивниот 'рбет е искривен, тие имаат искривени нозе, слабо развиена мускулатура, рамни стапала, а' рбетот и целиот скелет се држат од мускулите. Бидејќи децата се физички неактивни, тој скелет нема што да држи “.

Јасно е дека ова треба да се промени и дека малите деца мора и треба да бидат физички активни, но тоа не е сè. Лекарот исто така посочува дека е многу важно да се обрне внимание на психосоцијалниот развој на децата.

„Тој е во катастрофална состојба и се влошува со возраста. Работам со деца толку години што денес ги третирам децата на оние што ги лекував кога тие беа деца. Од тоа искуство, гледам, на пример, какви деца биле татковци на денешните деца во нивно време и какви се денес. Се случува сега да донесат дете на возраст од девет месеци и не можат да го смират, па играат игра, песна на телефон за да можам да го испитам. Бебето е само девет месеци ... И Светската здравствена организација го прогласи ова за зависност – како болест и тие имаат утврдено регулативи за тоа колку детето треба да гледа на телефон или компјутер најмногу на ден “.

Тој исто така ги издвојува можните причини за овој проблем.

„Порано се знаеше - осум часа работа, спиење и уживање, а денес родителите работат 16 часа за да преживеат и потоа, кога не знаат што да прават со своите деца, тие им пуштаат цртани филмови на нивните телефони. Тогаш децата го создаваат својот виртуелен свет, не излегуваат надвор да трчаат, да паѓаат, да откријат што е реален живот. Кога влегуваат во пубертет и ќе наидат на проблем, честопати се случува момчињата и девојчињата да кренат рака на себе. Значи, денес имаме значително повеќе обиди за самоубиство отколку порано “, предупредува лекарот.

Која е можната причина за тоа?

„Општеството е клучот, а потоа и родителите. Важните работи мора да се регулираат од горе, а родителите се клучот на сè. Ние лекарите и психолозите можеме да направиме што зависи од нас, но детето не може да излезе на улица ако има пример во куќата, ако родителот знае каде оди детето, дали внимава на неговите навики, диета ... Имам пример кога на 12-годишно дете кое имаше 70 килограми му пристапив малку поостро, му кажав со кои последици може да се соочи доколку не започне да внимава на неговата исхрана, неговата мајка, исто така многу дебела, ме караше наместо да се грижи за себеси и за нејзиното дете “, заклучува докторот.


Фото: pixabay.com

Можеби ќе ве интересира:

Д-р Ставриќ советува: Како да се подготви детето пред есенскиот период на вирози и настинки