Децата спијат надвор и на дожд и на снег, нема оценки и притисок: Катарина живее во Норвешка и раскажа за нивниот метод на воспитување деца

За воспитувањето и школувањето на децата во Норвешка раскажува Катарина Мишешиќ од Белград, која живее во Нарвик, прекрасен мал град на северот на оваа земја, со сопругот и трите деца: Емилија (7), Хелена (5 ) и Демијан (4).

"Ние сѐ уште се прилагодуваме на животот во Норвешка - на климата, храната, некои обичаи, но не ни беше тешко да се вклопиме. Целото семејство е прилагодливо, и можеме да кажеме дека нашите деца се "топлокрвни" и дека северот е соодветен за нив. Природата е надвор од конкуренција и ние најмногу уживаме во времето што го поминуваме надвор од домот. Сакам што Норвежаните се срдечни, услужливи и отворени за секое прашање, и она што ме нервира е дека тие никогаш не брзаат никаде, па често не можете да направите некои работи на време“, вели 35-годишната мајка.

Негување безгрижно детство без оценки и притисок

Катарина, исто така, објасни како изгледа нивниот училишен систем, што самата таа неодамна го увидела кога нејзината најстара ќерка Емилија започнала со училиште.

„Се започнува со училиште на 6 -годишна возраст, а од 1 до 8 одделение, децата не се оценуваат. Се тестираат во 5 и 8 одделение, но без оценки, а тестот служи за да се види какво ниво на знаење имаат. На север од Норвешка, секој ученик добива ранец, книги, тетратки и додатоци - ова е обезбедено од училиштето и се користи само во училиште. Понекогаш тие можат да добијат тетратка за да ја однесат дома за да вежбаат некои задачи или книга да читаат малку, но без никаков притисок. Училниците се обезбеднеи со технологија - имаат ЛЦД телевизори, проектори, преносни компјутери итн. Комуникацијата помеѓу родителите и училиштето се одвива преку специјална апликација“, вели Катарина.

„Тука е и забавниот дел - еднаш неделно тие патуваат по градските паркови, шуми, море. Се подразбира дека целодневните часови се надвор и учат за нештата што ги опкружуваат - растенија, животни, годишни времиња. Еднаш неделно од второ одделение тие имаат школа за пливање и тренинг во салата. Во редовен ден, тие повторно поминуваат најмалку 2 часа надвор и децата учат колку што е можно повеќе на отворено. Тука негуваат безгрижно детство без конкуренција и оценување.

Имаат неколку предмети - англиски, норвешки, математика, музика, природни предмети плус физички активности. Тие користат слушалки, така што некои лекции од книги се пренесуваат аудио или визуелно на проекторот. Учат англиски со песни и имаат приказни на норвешки. „Мојата ќерка, која учи норвешки особено со некои други деца, има дополнителен час со специјален наставник“, додаде таа.

Родителите се ослободени од обврската да купуваат училишен прибор и материјали за учење, но тие имаат голема одговорност кога станува збор за облека и храна.

„Норвежаните ја имаат изреката „нема лоши временски услови, има само несоодветна облека. “Во овој поглед, мора да се почитува правилото „3 слоја облека“, така што децата ќе бидат облечени за сите временски услови. И долги чорапи, за да се загреат , вториот слој е иста облека од волна или филц, а третиот слој е одело (одело за дожд, парк, зимско одело). Потребни се водоотпорни чизми, капа, ракавици, шал, и сите овие алишта се различни отколку во Србија и може да се купат само во Норвешка.

Немаат оброци на училиште, па од дома носат таканаречено „матпаке“, кутија со храна. Училиштето обезбедува дистрибуција на млеко за што можете да се претплатите преку Интернет цел месец. На тој начин, детето добива по еден мал тетрапак млеко секој ден или добива млечен оброк “, нагласува Катарина.

Еден воспитувач за најмногу четири деца

Оваа мајка има искуство и како функционираат градинките, бидејќи Хелена и Дамјан сѐ уште не пораснале за училиште:

„Нашата градинка е составена од две групи постари и помали деца, на возраст од 0-3 и 4-6 години. Еден воспитувач е задолжен за максимум четири деца, но тие исто така имаат многу помошен персонал, како во пракса, така и во дополнителна работа. Двапати неделно, помалите и постарите групи се мешаат - за малите да научат некои работи од големите, а големите да научат грижа и внимание со помладите. Оброците се претежно суви, а топол оброк се дава еднаш неделно. Како и за учениците од училиште, најважно е да се обезбеди соодветна облека за децата да можат слободно и безгрижно да истражуваат кога се надвор “.

Нема казна, а преку ден децата спијат надвор - без оглед на снегот, дождот или сонцето

Сигурни сме дека многу пати сте слушнале дека родителите во скандинавските земји се порелаксирани, но и дека децата се челични уште од најрана возраст. Катарина истакнува дека тоа навистина е така и нѐ приближува до нивната филозофија за родителство.

„Норвежаните се порелаксирани во воспитувањето, децата се главни тука, нема физичка казна, туку само понекогаш казна и посилен тон. Како мали, ги ставаат во колички, ги облечат топло и децата спијат надвор, се разбира под крошна или на сонце - децата спијат надвор преку ден. Сакаат да поминуваат викенди во природа, така што обично секој во семејството ужива во риболов, пешачење, кајакарство. Постои едно непишано правило, нешто како премолчен договор, а тоа е дека децата добиваат слатки само во сабота. Се разбира, тие нема да кажат ништо ако видат дека му давате слатки на вашето дете во текот на неделата, но нивното дете нема да учествува во тоа. Норвежаните не го забиваат носот во дворовите и животот на другите луѓе, но ако ги забележите како викаат на дете на улица или, не дај Боже,го удрите - остро ќе реагираат“, заклучува таа.


Извор/Фото: жена.блиц.рс