Дури сега е откриен: Ова е клучен симптом на Ковид-19

Внимавајте!

Луѓето кои имаат потешкотии во зборувањето може да имаат коронавирус, предупредуваат експертите.

Вообичаени симптоми на вирусот Ковид-19 вклучуваат постојана кашлица и треска, но некои луѓе покажуваат и други знаци од инфекцијата.

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека губењето на говорот кај пациенти со коронавирус може да биде придружено со недостаток на движење и доколку пациентот ги чувствува овие симптоми, тој треба да се јави во службата за итни случаи.

- Многу луѓе кои се заразени со коронавирусот, ќе доживеат благи до умерени симптоми на респираторни заболувања и ќе закрепнат без посебен медицински третман. Сериозни симптоми вклучуваат отежнато дишење или останување без здив, болка во градите или притисок, невролошки проблеми (губење на координацијата на движењата на мускулите и заситен говор). - посочија експерти од СЗО.

Луѓето кои оздравеле од коронавирус честопати не можат да зборуваат поради притисокот што вирусот го прави на нивните бели дробови. Тие исто така остануваат без здив, како да не можат да зборуваат.

Некои пациенти рекоа дека не можеле да кажат една реченица пред да бидат примени во болницата каде што биле лекувани од вирусот.

Губењето или нарушувањето на говорот исто така може да бидат симптоми на други медицински и психолошки нарушувања, но важно е да ги препознаете пред да посетите лекар.

Други истражувања откриле дека капките за говор кај асимптоматски случаи на болеста можат да бидат начин за пренесување на болеста. Научниците утврдија со помош на УВ светлина дека илјадници вирусни честички можат да се испуштаат преку говор за само една секунда.

Се поголем број научни студии привлекуваат внимание на улогата на устата во ширењето на вирусот. 

Извор: telegraf.rs

СЗО конечно одговори: Дали децата можат да го пренесат корона вирусот