Едно кафе на ден помага во борбата со повеќе болести: Проверете зошто

Има свои предности ...

Ако конзумирате кафе секој ден, сигурно сте имале можност да се запрашате дали е навистина опасно за вашето здравје. И покрај сето тоа, вие продолживте да го консумирате и да уживате. Еве неколку причини зошто ќе обожавате кафе.

Според д-р Иво Белан, кој спроведе обемна студија за спротивставени тврдења за влијанието на кафето врз здравјето, заклучува дека конзумирањето кафе во разумни количини нема никаква врска со ризикот од срцеви заболувања.

Што се однесува до Паркинсоновата болест, научните докази сугерираат дека кафето може да помогне во одбрана од болеста. Имено, триесетгодишно истражување кое опфатило 8.000 јапонци и американци кои биле големи потрошувачи на кафе, покажало дека имаат само петтина ризик на кој биле изложени оние што не пиеле кафе.

Од друга страна, лекарите од општата болница во Масачусетс дошле до слични заклучоци. Како што потврдија, постојат индиректни докази дека кофеинот, стимуланс во кафето што создава навика, всушност може значително да придонесе во борбата против Паркинсоновата болест.

Студиите исто така покажаа дека кафето нема негативно влијание врз ризикот од рак на дебелото црево.


Извор: srbijadanas

Можеби ќе ве интересира:

Што ќе се случи со вашето тело ако пиете вода со лимон секое утро?

Цитати за Добро утро: Бидете љубезни до 10 часот наутро и остатокот од денот ќе се погрижи за себе