ЕПИДЕМИОЛОГОТ ПЕТРОВИЌ: Вакцините имаат рок, по истекот земјите ќе бараат ПЦР и на вакцинираните

Многу земји најавија дека ќе бараат ПЦР тест дури и за вакцинирани лица кои сакаат да влезат. Епидемиологот Радмило Петровиќ со вакви коментираше во утринската програма на Прва, а говореше и за третата доза на вакцината против корона вирусот.

Се повеќе во светот се зборува за третата доза на вакцината, а многумина беа изненадени од веста дека одредени земји ќе побараат ПЦР-тест за влез по одреден период, дури и за вакцинираните.

Ова го објавија Австрија, Хрватска и други земји, а епидемиологот проф. д-р Радмило Петровиќ рече дека проценува дека имунитетот од секоја вакцина ќе трае најмалку шест месеци. Со различни вакцини, тој период ќе биде поинаков, сè уште не можеме да го знаеме тоа, рече тој во утринската програма на Прва.

Повеќе на Фактор.мк