„Еве како дознавме дека мојата ќерка е аутистична“: Инфлуенсерка од Британија сподели кои се раните симтоми

Инфлуенсерката и блогерка Абигаил Бејтс, од Велика Британија, мајка на малата Хариет веќе извесен период споделува едукативни видеа со нејзината ќерката која е аутистична.

Преку видео приказни споделува како забележала дека нејзината ќерка има аутизам, кои се симптомите кои ги забележала уште кога Хариет била бебе.

„Еве како рано дознавме дека Хариет е аутистична“, започнува видеото во кое преку видео приказна го претставува секојдневието на нејзината ќерка.

„Многу ме прашуваат за тоа како знаевме дека Хариет е аутистична и како знаевме кога таа беше сè уште толку мала. Одвоив време да си признаам, но секогаш ми беше во главата. Многу членови на семејството всушност го забележаа тоа многу брзо, додека други мислеа дека е тоа поради нејзината возраст“, вели Абигаил.

„Сега, кога Хариет има 2,5 години, работите многу се променија. Многу повеќе особини што ги имаше на млада возраст, ниту една од особините не се вратија во текот на годината подоцна. На Хариет на 2 години и 3 месеци и беше дијагностициран аутизам со невербална комуникација, доцнење во глобалниот развој и нарушување на сетилната обработка“, вели Абигаил.

Хариет беше многу мала за да знам, но длабоко во мене бев подготвена.

„Хариет клоцаше со нозете и ги мрдаше прстите и зглобовите на поинаков начин од оној кога беше среќна. Ова не беше повремено, туку беше чест. Беше опседната со чорапи и сè уште е, а има 2,5 години“, раскажува Абигаил.

Кога Хариет е нервозна го „зафрла“ телото наназад. А одвикнувањето од млеко како што вели нејзината мајка не било лесно, таа сака храна, само што неа и е омилена.

„Хариет никогаш не беше заинтересирана за типични играчки. Секогаш играчки за неа беа далечинските управувачи за ТВ, подметнувачи, чорапи“.

Сè станало јасно кога Хариет се уназадила во губењето на вештините што ги научила помеѓу 13/14 месеци, тие вештини никогаш не се вратиле.

Кога Хариет проодела, таа постојано чекорела напред-назад во истиот дел од собата, игнорирајќи ги сите играчки околу неа.

„Ова беа некои од причините зошто знаевме толку рано дека има аутизам“, вели Абигаил.

Фото: Инстаграм
Извор: Инстаграм