ГЕНИЈ За девет месеци заврши шест години факултет: Анѓела стана студентка на деценијата во Франција

Анџела е избрана за најдобар студент од 1.470 студенти на универзитетот во Нанси

Ангела е родена во Врњачка Бања. Поради тешката економска состојба во тие години, нејзиното семејство ја напуштило Србија и заминало во Франција во потрага по подобар живот. Токму затоа Анџела сака да биде успешна и да ја оправда довербата на нејзините родители кои ја бодреа и поддржуваа сите овие години.

„Моите родители имаа многу тежок живот во Србија и избегаа од Косово, поточно од Пеќ. По нашето пристигнување во Франција, донесов одлука дека еден ден ќе успеам и ќе се запишам на медицина за да можам да им помогнам на луѓето и да дадам се од себе во унапредување на медицината“.

Анѓела Лазаревиќ е студентка на деценијата во Франција! Таа заврши две години на три различни факултети за помалку од една година, и тоа: медицина, физика и хемија. Како што рече, таа е горда на себе и на својот успех, а кога се ќе заврши, ќе биде докторка која сама прави и свои парфемите.

Оваа млада, убава, амбициозна девојка- гениј е роден во Србија, до прво одделение живеела во Врњачка Бања, а потоа целото семејство се преселило во Франција, во Париз. Анџела и нејзината сестра таму и отидоа на училиште. По основно и средно училиште, дојде време за факултет.

-Не бев сигурна дека ќе ме примат на медицина,но многу посакував, бидејќи имаше 3.500 кандидати, а тие прифаќаат 900. Затоа полагав приемни испити за физика и хемија, бидејќи и мене тоа ми се допаѓа. Кога ме примија на сите три... Решив да се обидам да ги завршам сите три - ја започнува приказната Анџела за студиите.

Се откажав од таканареченото време за себе, преку ден одам на факултет, па кога ќе се вратам дома ги извршувам обврските што ги имам таму, одморам, јадам, понекогаш шетам, а кога ќе дојде вечер, можам да се концентрирам и започнете со учење. Често останував будна цела ноќ, па учам до седум сабајле, а потоа само се спремам и одам директно на факултет - вели девојката која на овој начин успеа да ја исчисти првата година на сите три факултети за четири месеци од почетокот. на колеџот.

Кога деканот на медицина ги видел нејзините резултати, и понудил веднаш да се запише на втора година на факултет.

-Јас го прифатив тоа, а истото го побарав и на другите два факултета. Така сега во мај, наместо една, завршив шест години - вели оваа скромна девојка.

Тешко е да се одреди кој е најмногу горд на сите овие академски успеси - семејството во Србија, мама, тато или сестра и.

Сите се пресреќни, сите ми се јавуваат да ми честитаат, нон стоп ми ѕвони телефонот, а помалата сестра со денови ме нарекува „генијалец“. Тоа е убаво чувство и мило ми е што толку многу луѓе се подеднакво среќни и со нетрпение го очекуваат мојот успех.

Поради сето тоа, Анџела стана инспирација за многумина, иако тоа не го очекуваше.

- Мило ми е и што ги инспирирав и другите млади луѓе, особено оние кои се сомневаат во себе, затоа што сакам да знаат дека сè што сакате, ако се трудите доволно, можете да го постигнете! – рече генијалката на крајот од разговорот.

Се спремам и за до продавница

Оние кои ја познаваат Анѓела Лазаревиќ, покрај нејзината интелигенција, добро однесување и други особини на добро дете, не можат а да не ја забележат нејзината убавина. За тоа, вели, освен природата заслужно е и дотерувањето, кое го обожава.

- Сакам да се дотерувам, да бидам убава и уредна. Затоа понекогаш и кога одам до продавница да купам леб, убаво се дотерувам, не си дозволувам да излезам да барам ништо - вели Ангела.

Фото. Фб.

Извор: Глас крагујевца