Граѓаните си сакаат државна работа – зошто приватниот сектор не им е омилен?

Бројни анкети кои се правени во земјава неколку години по ред, покажуваат дека македонските граѓани најмногу сакаат да работат во државен сектор.

За нив приватниот сектор не е атрактивен, затоа што сметаат дека приватните компании не нудат сигурност, високи плати и добри услови за работа. Повеќето граѓани би биле среќни кога тие или нивните деца би работеле во државно. Велат дека државната работа има многу предности. Додаваат дека во приватен сектор работниците не секогаш целосно ги искористуваат деновите за годишен одмор, а сметаат и дека има манипулации поврзани со исплатата на К-15.

„Во државно е поубаво за разлика од приватно. И да те избркаат, ќе тужиш, а во приватен сектор од денес за утре може да те избркаат и да ти речат да не доаѓаш на работа“, вели граѓанка.

Друг наш соговорник објаснува дека работниците во приватниот сектор се оставени на цедило. Наведува примери дека млади луѓе оделе на работа во приватни фирми, а потоа газдите не им исплатиле плата. Повеќе на Фактор.мк


Фото: фреепик